Nagyon fontos 100 évvel ezelőtti eseményekre emlékeznek

Vágólapra másolva!
A magyarországiak mellett az idén is pályázhatnak nemcsak kárpát-medencei magyarok, hanem a közép-európai, a visegrádi és balti országokból, de akár Oroszországból is azok, akiket érdekel az első világháború – 2 és 4 perc közötti hosszúságú történelmi ismeretterjesztő kisfilmmel, amelyet május 31-ig, illetve azt követően kell beküldeni.
Vágólapra másolva!

A 2017-es rendezvénysorozat központi előadását 2017. május 29-én, hétfőn délután 5 órakor tartják meg: 'Hősök, mártírok, áldozatok és történelmi személyiségek. Száz év tükrében a Nagy Háború 1917-2017' címmel, amelyben az 1917-es esztendő számunkra fontos momentumairól lesz szó - írta az ww.aspektus.eu oldala.

Száz éve ugyanis a februári orosz forradalom következtében átalakult a keleti front helyzete, amelynek az év közepén az egyik záró mozzanata a Kerenszkij-offenzíva, amelyet a Monarchia végül hárítani tudott, sőt Bukovinát is elfoglalta és így mintegy áttételesen hozzájárult az októberi bolsevik hatalomátvétel sikeréhez.

Oroszországból Szergej Nyelipovics történész, míg Magyarországon az ELTE-ről Gerő András tanszékvezető egyetemi tanár, Hermann Róbert egyetemi tanár, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokának tudományos helyettese, Balla Tibor, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum osztályvezetője, Janek István, a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének munkatársa és G. Kovács László történész elemzi az 1917-es esztendőt.