Soros a zsidó állam lejáratására sem sajnálja a pénzt

Soros György, EU
Soros György idén áprilisban Brüsszelben
Vágólapra másolva!
Soros György feltűnő adakozási mániájával igyekszik olyan képet kialakítani magáról, hogy világszerte a demokrácia és a nyílt társadalmak ügyéért dolgozik. A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület havilapja, a Szombat most arról cikkez, hogy a világ egyik leggazdagabb embere minimum vitatható célokra is rengeteg pénzt költ. Dollármilliókkal támogat például olyan szervezeteket, amelyek tagadják Izrael létezését.
Vágólapra másolva!

Több millió dollárt juttatott Soros György és magánalapítványa, az Open Society Foundations (Nyílt Társadalom Alapítványok, OSF) olyan palesztin szervezeteknek, amelyek tagadják Izrael létezését – írja egy cikkében a Szombat.hu. A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület havilapja egy tavaly augusztusban megjelent Tablet tényfeltáró anyagot idéz, amely bemutatja Sorosnak a zsidó állam elleni tevékenységét. A milliárdos törekvése azért lehet furcsa, mert Soros egyébként maga is zsidó származású.

Soros György idén áprilisban Brüsszelben Forrás: MTI/EPA/POOL/Olivier Hoslet

A Tablet a DC Leaks tavaly nyári hackertámadása nyomán kiszivárgott dokumentumok alapján azt állítja, hogy Sorosék aktívan jelen vannak Izrael, illetve a Palesztin Hatóság területén. Az OSF olyan szervezeteket pénzel, amelyek rendszeresen súlyos kritikákat fogalmaznak meg a zsidó állammal szemben. A milliárdos hálózata ráadásul mindezt nem nyíltan teszi, hanem igyekszik háttérben maradni. Egy jelentésében az OSF így fogalmaz:

Soros hálózatának helyi irodája, az Arab Regionális Iroda (ARO) egyik beszámolójából kiderül, hogy az OSF 2001 óta összesen 14 alkalommal, 2,7 millió dollár támogatásban részesítette az Adalah nevű szervezetet. A magát „független emberjogi szervezetként” definiáló csoport több nemzetközi fórumokon vádolta meg azzal Izraelt, hogy háborús bűnöket követ el.

Az Adalah felszólította a világ kormányait, hogy szakítsák meg diplomáciai kapcsolataikat a zsidó állammal.

Egy másik mozgalom, az I'Iam is jól fekszik Soroséknál, ők 2003-tól kilenc alkalommal, összesen egymillió dollárt kaptak. Az I'lam, egy Nazaret-központú palesztin médiaközpont, amely 2014-ben tett közzé anyagot a nakbáról. A nakba arabul katasztrófát jelent, és a palesztin médiában Izrael állam megalakulására használják ezt a kifejezést. Ebben az anyagban Izraelt etnikai tisztogatással gyanúsították meg. „A nakba a cionizmus, azaz Izrael állam erkölcsi alapjait zúzta szét” – olvasható többek között az anyagban.

Más, hasonló nézeteket hangoztató szervezetek ugyancsak jelentős dotációhoz jutottak hozzá, a kifizetések rendszerint a Soros alapítvány kedvezményezettjei között számon tartott New Israel Fundon keresztül történtek.

ARO a sötétben

Az izraeli székhelyű Soros-iroda, az ARO 2014-es éves jelentése ennél is többet árul el, konkrétan felfedi az OSF céljait és törekvéseit a régióban.

A civil hálózat saját módszert dolgozott ki Izraelben, a nyugati parton és Gázában: első körben kisebb szervezeteket finanszírozott, amelyek aztán hatékonyan megtámogatták egymás céljait a médiában és a külföldi kormányokkal folytatott párbeszéd során.

Ennek az az értelme, hogy így a hasonlóan gondolkozó, mégis szerteágazó tevékenységet folytató aktivisták képesek felerősíteni és hitelessé tenni egymás üzeneteit.

Erre klasszikus példa az a 2002-es eset, amikor több Soros által felpumpált szerevezet elkezdte terjeszteni azt a hamis információt, hogy az izraeli hadsereg ártatlan civileket mészárolt le a dzsenini menekülttáborban. Az álhír izraeli és palesztin NGO-k közvetítésével eljutott európai és amerikai kormánykörökig és lobbicsoportokig, a nemzetközi médiában pedig mindez már valóságként jelent meg.

Izraeli rendőrök Jeruzsálemben, egy palesztin merénylő holtteste mellett tavaly szeptemberben Forrás: MTI/EPA/Atef Szafadi

A Tablet azzal a megjegyzéssel zárja az írást, hogy bár a Soros-hálózat erőteljesen és elszántan tevékenykedik Izrael delegitimálása érdekében, feltűnő, hogy milyen keveset foglalkozik a Palesztin Hatóság által ellenőrzött területeken elkövetett emberi jogi jogsértésekkel.