Hiába magyarázzák, Botka tényleg eltüntetné a határzárat

Botka László
Botka László
Vágólapra másolva!
Hiába próbálja néhány szocialista politikus megmagyarázni, hogy Botka László nem bontaná le a déli határzárat, a Reuters felvételéből egyértelműen kiderül, hogy az MSZP miniszterelnök-jelöltje azt mondta: "természetesen azon leszünk, hogy a kerítés minél gyorsabban lebontható legyen." Szeged szocialista polgármestere már 2015-ben teljesen hasztalannak nevezte a határzárat. Botka kijelentését követően eddig egyetlen korábbi vezető szocialista politikus sem állt ki nyíltan mellette.
Vágólapra másolva!

Természetesen azon leszünk, hogy

a kerítés minél gyorsabban lebontható legyen,

nem építettem volna kerítést, mert nem a kerítés mentette meg Magyarországot, mivel Magyarországra egyetlen menekült sem akart letelepülni – mondta szó szerint Botka László a Reutersnak.

A felvételt itt tekinthetik meg, Botka egyértelműen kijelentette, hogy győzelme esetén lebontaná a kerítést.

Botka László minél hamarabb lebontaná az országot védő határzárat Forrás: MTI/Mohai Balázs

Botka nem épített volna

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje szerint tovább kell erősíteni az európai együttműködést a helyzet kezelésében, és akkor minden kerítés feleslegessé válik. A politikus szerint azért nem jönnek menekültek Magyarországra, mert működik a török-EU megállapodás. „Határozottan azt mondom, hogy nem építettük volna meg a kerítést, és azon leszek, hogy minél hamarabb lebontsuk azt" – mondta Szeged polgármestere.

A Klubrádió sem hallotta másképp

A szocialista politikus szavait óriási felháborodás követte a közösségi oldalakon, így a józanabb szocialisták azóta kármentésbe kezdtek és azzal próbálják magyarázni Botka szavait, hogy csak félrefordításról van szó. Ez azonban nem állja meg a helyét – írta a spiler.blog.hu.

Már csak azért sem, mert Botka László szavait elsők között a Klubrádió fordította a következőképpen: „

A Szerbiával határos drótkerítést lebontatja Botka,

amennyiben az európai határvédelem biztonságos lesz és nyugvópontra jut a közel-keleti válság."

Botka László kerítésbontó gondolatai azonban egyáltalán nem újak. 2015. augusztusában ezt mondta a Heti Válasznak: a Fidesz-kormányt azonban csak az érdekli, hogy politikai céljaira használja a (menekült)ügyet, félelmet keltsen a lakosságban, ezért „dobtak ki" sok tízmilliárdot teljesen hasztalan „új vasfüggönyre.

Ha Botka László hatalomra kerül, senki sem védi majd a déli határszakaszt Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Nem álltak Botka mellé

Érdekes, hogy a korábban rendkívül Facebook-aktivitást mutató szocialista politikusok közül sem Kunhalmi Ágnes, sem Tóbiás József korábbi elnök, sem Mesterházy Attila korábbi miniszterelnök-jelölt nem kelt Botka védelmére, és egyetlen szóval sem komentálták a miniszterelnök-jelölt szavait.

Kósa: Mértéktelenül beengednék a migránsokat

Kósa Lajos szerint ha Botka László bármilyen lehetőséghez jut, az a Fidesz szerint "életveszélyes" Magyarország számára. Ha "a szocialisták győznek, akkor mértéktelenül és korlát nélkül be fogják engedni a migránsokat, elbontják a kerítést, és Magyarországot kiszolgáltatják ennek az újkori emberáradatnak, népvándorlásnak" - fogalmazott.