Súlyos hiányosságokat talált a minisztérium a gödi speciális otthonban

Vágólapra másolva!
Lezárult a gödi speciális otthonnal kapcsolatos minisztériumi vizsgálat, ami azután indult, hogy a Mental Disability Advocacy Center jelentést készített. A civil szervezet több súlyos állítást tett, így többek között azt, hogy az otthon fogyatékos lakóit éheztetik, illetve bántalmazzák. A most lezárult minisztériumi jelentés ezeknek a jelentős részét cáfolta.
Vágólapra másolva!

Május elején jelentette be a Mental Disability Advocacy Center, hogy

a gödi speciális otthonban súlyosan bántalmazzák az ott élőket, gyerekeket és felnőtteket.

A jelentésükben az is szerepel, hogy a fogyatékossággal élő embereket rácsos ágyakba teszik, zárt ajtók mögött tartják őket, fizikailag korlátozzák őket, kényszerzubbonyt adtak egy fiatal fiúra, és hogy a lakókon az alultápláltság jelei mutatkoznak.

Az EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára szerint a jelentés 90 százaléka nem igaz. Legalábbis ez derült ki az ő vizsgálatukból.

Czibere Károly a civilszervezet jelentése után

megdöbbentőnek és elfogadhatatlannak nevezte a történteket, és azonnal felmentette az intézmény vezetőjét.

Czibere szerint azok után, hogy a minisztérium több szakmai hiányosságot talált, szinte kizárt, hogy visszakerüljön a felmentett vezető.

Azt is vizsgálják majd, hogy az otthonban a pénzügyek rendben voltak-e. Merthogy az intézményben az egy lakóra jutó éves gondozási költség az országos átlag fölött volt, a finanszírozása az egyik legjobb Magyarországon. Ennek ellenére komoly hiányosságokat tapasztaltak. Így azt, hogy több szoba nagyon rossz állapotban volt, illetve ahogy fogalmazott, a belső terei sivárak, lelakottak, ingerszegények.

A jelentés aggályosnak tartja a túlzsúfoltságot. Czibere szerint

A minisztérium jelentése ezen felül az intimitás hiányát is kiemeli. Azt, hogy a szobák ajtajáról hiányoznak kilincsek, a wc-ről az ülőkék, és több helyen zuhanyzófüggöny.

Az otthonban eddig nem volt állandó háziorvos sem.

Az is komoly hiányosság, hogy a gyerekeket és a felnőttek sokszor nem külön helyezték el, és ugyanez igaz az enyhén és a súlyosan értelmi fogyatékosokkal kapcsolatban is.

Ezeket a problémákat részben az is okozta, hogy a civilszervezet jelentése előtt néhány hónappal érkezett új vezető kinevezése után többen felmondtak, összesen 17-en. Ez azért is jelentett komoly problémát, mert olyan szakemberek mentek el, akikkel a fogyatékos emberek korábban jó kapcsolatban voltak, egy új emberrel pedig nehezen kerülnek kapcsolatba. Ráadásul a személyzet létszáma már az új vezető érkezése előtt sem volt ideális.

A minisztériumi vizsgálat a Mental Disability Advocacy Center jelentésének többi pontját tételesen cáfolja, így azt, hogy az otthon lakóit bántalmazták vagy éheztették. Az államtitkár szerint ezt minden esetben orvosi dokumentációval tudják bizonyítani.

Azt korábban az otthonban élők hozzátartozói is jelezték, hogy higiéniai problémák vannak, az ott lakók ruháit a mosás után rendszeresen összecserélik.

A minisztérium a jelentéshez egy 30 pontos intézkedési tervet is csatolt. Ezek közül szinte az összes azonnal érvénybe lép, néhányat pedig legkésőbb szeptember elejéig be kell vezetni.

Ezek között szerepel,

a négyfős szobák kialakítása, az otthon felújítása, kilincsek, wc ülőkék, zuhanyfüggöny felszerelése, a gyerekek, a felnőttek, az enyhén és súlyosan értelmi fogyatékosok elkülönítése. Illetve az, hogy mindenkinek legyen saját fogkeféje.

Az ugyanis többször előfordult, hogy az otthon több lakójának egy fogkefével mosták meg a fogát. Ezt nem a civilszervezet, hanem az alapvetőjogok biztosa állapította meg egy korábbi jelentésében. És most a minisztérium sem cáfolta.