Megújul az Andrássy út utolsó kihasználatlanul álló épülete

Vágólapra másolva!
A Pallas Athéné Alapítványok 14,9 millió euróért megvásárolták a Hétház tömbhöz tartozó, Andrássy út 40-42-es szám alatti épületeket. Az épületek felújításával megújul az Andrássy út utolsó kihasználatlanul álló épülete.
Vágólapra másolva!

Az Andrássy út 40. és 42. szám alatt álló tömb kivitelezése 1872-ben, Budapest új, nagyszabású sugárútberuházásának részként kezdődött el Ybl Miklós és Unger Emil tervei alapján - közölte az alapítvány. Az eredeti terveken Hétház néven feltüntetett tömb részét képző Andrássy út 40-42. szám alatti három emeletes épületek jelenleg üresen, kihasználatlanul állnak.

A műemléki védettségű tömbben közel háromezer-ötszáz négyzetméternyi bérbe adható terület van, amelyből

két szint kereskedelmi célokra, üzlethelyiségként, a felső szintek pedig irodaként hasznosíthatók.

Az utcaszinten eredetileg is üzlethelyiségek üzemeltek, itt a mai napig megvannak azok korabeli öntöttvas oszlopok, amelyek a nagy kirakatok miatt lettek beépítve.

Az évek óta üresen álló ház megvásárlásával és korszerű felújításával a Pallas Athéné Alapítványok azon kívül, hogy egy biztonságos hozamtermelő ingatlanra tesznek szert a nemzeti vagyont is gyarapítják - írták közleményükben.

Az alapítványok vásárlásainak elsődleges célja az alapítványi vagyon magasabb hozam mellett történő befektetése, mivel az alapítványok a formából adódó szabályozás miatt is kötelesek megőrizni a rájuk bízott vagyont. Az alapítványok kizárólag ezen befektetések hozamaiból gazdálkodhatnak, így tevékenységük hosszú évtizedeken át önfenntartható lesz.