Lázár: Nincs komoly érve az Európai Bizottságnak

Lázár János, Miniszterelnökség, miniszter, Kormányinfó
Lázár János
Vágólapra másolva!
Lázár János a mai kormányinfón arról beszélt, hogy az Európai Bizottság eddig semmi olyan érvet nem hozott fel, amely kikezdhetné a magyar felsőoktatási törvényt. A bizottság korábban részben e miatt indított kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen. A Miniszterelnökséget irányító miniszter azt mondta: a Soros-egyetem körül habverés folyik, miközben más országokkal és egyetemekkel már meg tudtak állapodni.
Vágólapra másolva!

A magyar kormány meggyőződése szerint az Európai Bizottság (EB) egyetlen olyan érvet sem hozott fel, amely miatt a nemzeti felsőoktatási törvényt módosítani kellene – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János a kormányinfón beszélt erről, azt mondta, hogy

mindeddig normális, komolyan vehető jogi érvet nem tudott felhozni a bizottság, mindössze a politikai hisztéria kapcsán használt érvek kerültek elő.

Lázár János emlékeztetett arra, hogy az EB kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben a felsőoktatási törvény módosítása miatt, a bizottság kérdéseire csütörtökig kellett válaszolnia a kormánynak. "Miközben a Közép-európai Egyetem (CEU) körül megy a habverés, a különböző országok készek a magyar kormánnyal tárgyalni" – emelte ki. Példaként Kínát és az Egyesült Államokban működő McDaniel Egyetemet említette. Utóbbiról azt mondta,

Lázár János Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A miniszter egyértelművé tette, hogy továbbra sem látják akadályát annak, hogy tárgyaljanak New York állam kormányzójával. Hozzátette, hogy az Egyesült Államok kormányával is kapcsolatban állnak.