50 liter víz zúdult egy négyzetméterre Budapesten

vihar eső budapest
Budapest, 2017. május 23. Elakadt személyautó az esővízzel elöntött Vágány utcai vasúti felüljárónál, a VI. kerületi Podmaniczky és a Dózsa György út kereszteződésénél 2017. május 23-án. A fővárosra is lecsapó vihar, a lezúduló nagy mennyiségű csapadék a város számos pontján okozott gondot, a II. és a III. kerületben is több utcát és utat elöntött a víz. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Ritkán történik olyan, mint amilyen a tegnapi felhőszakadás volt: viszonylag kis területre koncentrálódó nagyon intenzív esőzés. Ráadásul a fővároson is észak–déli irányban halad keresztül a zivatarfront, így a keleti illetve nyugati városrészekben sokkal kisebb károkat okozott.
Vágólapra másolva!

Néhány perc alatt a fővárosban 50 mm csapadék hullott, ami azt jelenti, hogy

– mondta Reisz András, a TV2 meteorológusa a Mokka című műsorban.

Szinte csak a fővárosi régióban volt kár

A szerda délelőttig bejelentett károk nagyjából 80 százaléka Budapestről érkezett, és azon belül is az észak-déli tengely volt az érintett, a kelet–nyugati városrészek kevésbé – tudtuk meg a Magyar Biztosítók Szövetségének kommunikációs főosztályvezetőjétől. Gilyén Ágnes hozzátette: Pest megyéből nagyjából 10-15 százalékát jelentették a károknak, vagyis a fővárosi régión kívül az ország többi területére csak elenyésző mennyiségű kárbejelentést jutott.

Olyanra, hogy ennyire csak a fővárosra koncentrálódjon egy vihar hatása, ritkán látni példát.

Gilyén Ágnes ugyanakkor hangsúlyozta, hogy egyelőre korai még konkrét kárösszegekről beszélni, egyelőre a kárbejelentések kezdődtek el. A legtöbb gondot a mélyebben fekvő helyiségekbe, pincékbe, illetve az ingatlanokba befolyó víz okozta, és természetesen sok gépjárművekben is kárt okozott az özönvízszerű esőzés.

Néhány perc alatt több mint 50 liter víz is összegyűlhetett egy négyzetméteren, olyan intenzív volt tegnap a főváros fölött az esőzés, amely észak-déli irányba vonult Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A katasztrófavédőket legtöbbször a főváros XIII. és XIV. kerületébe, illetve a budai oldalra riasztották, jellemzően épületekbe befolyt víz szivattyúzásához és kidőlt fák, leszakadt ágak eltávolításához.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághoz

ahol egy óvodát öntött el az esővíz, ezért az ablakon át mentették ki a gyerekeket – tájékoztatott Hajdú Márton szóvivő.

Biztosítási szempontból egyértelmű helyzet

Az ingatlanokon kívül jellemzően a gépjárművekben okozott károkat a hirtelen esőzés. Annak, kinek teljes körű casco-biztosítása van, nem kell izgulnia, biztosan fedezi az esetleges károkat a biztosító.

– mondta az Origónak Cserkuti Nándor, az Aegon biztosító kárszakértője.

A szakember megállapítása szerint nem árt, ha készítünk is egy-két fényképet a pórul járt autóról, ez csak segítheti az ügyintézést, de nem feltétlenül kötelező. Egyébként ennyire egyértelműen szélsőséges időjárási helyzetnél a biztosítók kevésbé szigorúak. Persze felmerülhet, hogy a sofőr szándékos magatartása okozta a kárt, például ha valaki belehajtott egy aluljáró alatt álló tónyi tócsába, ám az a legtöbb esetben nem várható el egy átlagembertől, hogy pontosan felmérje ilyen szélsőséges esetben a helyzetet.

Nehét felmérni ilyen hirtelen kialakuló helyzetben, hogy és hová érdemes menekülni Forrás: Origo

A szakember másik példaként azt az esetet említette, amikor egy fővárosi sofőr a villamossínekre hajtva járt pórul a Mexikói út és az Erzsébet királyné útja kereszteződésében. Alapesetben ez a forgalomtól elzárt terület, ahová, ha felhajt valaki, és megsérül a járműve, nem fizet a biztosító, ám a tegnapi esőzésben nem láthatta a sofőr a sínpárt és a felfestést a zubogó vízben, és feltehetően azt hitte, az úton halad.

Két fő kár eshet ilyen körülmények között a gépkocsikban: beázás, továbbá hogy a motorba víz jut. Előbbi esetben főleg akkor lehet jelentős a javítás költsége, ha sok az elektronika az autóban: például elektromos ülés, ülésfűtés, digitális fűtésrendszer. Ilyen autóknál több száz ezer forintos is lehet a javítási kár, de egy átlagos autónál jellemzően 100 ezer forint alatti összegből kihozható a javítás. Ha a motorba víz jut, az akár teljesen tönkre is teheti az erőforrást, attól függően, hogy beindítják-e vagy már jár a motor, amikor a beázás megtörténik, és természetesen ez jelentős anyagi kárt jelent.

Bár az Origo által megkérdezett biztosítók beszámolója szerint

autókban keletkezett jégkárról nem érkezett bejelentés,

hiszen csak rövid ideig és nem túl nagy jégdarabok hullottak a tegnapi felhőszakadás során. Ennél körülbelül négyszer-ötször is nagyobb volt tavaly augusztusban az a jégeső, amely Szabolcs megyében pusztított, néhol tojásnagyságú jéggel, több autóban is jelentős kárt okozva.

Ám a jégkár javítására több specialista szerviz is létezik. A biztosító szakembere szerint, ha például egy motorháznyi és egy tetőnyi felületet ért jégkárról beszélünk, átlagosan 200–350 ezer forintból tökéletesen, nyom nélkül kijavíthatók a jég által okozott horpadások a karosszérián.