Választás 2017: simán nyert a Fidesz, összetöpörödött a Jobbik

- Horizontal
Members of the voting commitee count the votes at a polling station in Budapest on April 6, 2014. Hungarians voted in elections that look set to see political bruiser Prime Minister Victor Orban coast to victory after four turbulent years that have seen him labelled both saviour and autocrat. AFP PHOTO / FERENC ISZA / AFP PHOTO / FERENC ISZA
Vágólapra másolva!
A kormánypártok jelentős fölényét hozták a 2017 első hónapjaiban megtartott időközi választások. A Fidesz–KDNP összesített támogatottsága 45,9 százalék volt, míg a 2014-ben közösen induló baloldali pártoké csupán 17,31 százalék. A Jobbik roppant gyengén szerepelt az időközi voksolásokon, még a 7 százalékot sem sikerült elérniük.
Vágólapra másolva!

Fölényesen nyerte a Fidesz–KDNP az idei év első öt hónapjában azokat az időközi választásokat, amelyeken a többi parlamenti párt is ringbe szállt. A kormánypártok egyetlen korábban megszerzett mandátumot sem veszítettek el, míg a baloldali ellenzék egyedül Zuglóban tudott győzni. A Jobbik pedig az időközi választások alapján

gyakorlatilag eltűnt a politikai térképről.

Az Origo megvizsgálta, hogyan is alakultak a mögöttünk hagyott hónapok választásai.

Elemzésünkben csak azokat a voksolásokat szerepeltettük, ahol a Fidesz–KDNP-n kívül elindultak a parlamenti pártok, vagy pedig valamelyik független jelölt mögé sorakoztak föl. A baloldali erők eredményeit aszerint csoportosítottuk, hogy részt vettek-e a 2014-es összefogásban, vagy külön indultak. Bár volt olyan választás, ahol vagy az MSZP vagy az Együtt egy független jelöltet támogatott, de az eredményeket aszerint csoportosítottuk, hogy a szavazólapon mi szerepelt.

Az időközi választásokon nem tudott fordítani az erőviszonyokon az ellenzék Forrás: MTI/Nagy Lajos

Még a függetlenek is megelőzték a baloldalt

A hat időközi választáson (Szentendre, Szarvas, Budapest VIII. és XIV. kerülete, Debrecen és Gyula) összesen 25 034 fő élhetett volna az állampolgári jogával. Közülük 6207-en jelentek meg a szavazóurnáknál.

Ez 24,79 százalékos részvételi aránynak felelt meg.

Ez nem tekinthető magas részvételnek az időközi választások esetében sem, azonban a mostani átlagot nagyban rontotta a józsefvárosi voksolás, ahol még 18 százaléknyian sem mentek el szavazni. A legmagasabb részvételi arány egyébként Gyulán volt, ott 36,74 százalék voksolt.

Az összesített eredmények alapján a Fidesz–KDNP 45,9, a független jelöltek 24,75, a 2014-es baloldali koalíció 17,31, a Jobbik 6,83, az LMP 2,33, Kétfarkú Kutya Párt 1,76, a Munkáspárt 0,63, míg a Haza Pártja 0,5 százalékot ért el. A közvélemény-kutatásokhoz képest annyi eltérést látunk, hogy a baloldali pártok, a Jobbik és az LMP az intézetek által jelzett számokhoz képest rosszabbul, míg a többi erő nagyjából ugyanazon a szinten szerepelt, mint amit a kutatások mutatnak.

Taktikázások

A baloldal és a Jobbik gyenge eredménye mögött többek között az szerepel, hogy az ellenzéki pártok meglehetősen sok taktikát bevetettek a Fidesz ellen, hogy sikerüljön a kormánypártokat minél többször megverni. A taktikázásnak nem sok eredménye lett, de érdemes számba venni, milyen lehetőségeket próbáltak ki, mivel ez irányadó lehet a 2018-as parlamenti választásokra is, bár egy országgyűlési voksolásnak teljesen más a logikája, mint egy önkormányzatinak.

Szentendrén egyetlen baloldali párt és a Jobbik sem indított jelöltet, így a távolmaradásukkal egy helyi civil jelöltet segítettek. Ez a taktika nem vált be, mivel jelentősen előnnyel győzött a Fidesz–KDNP. Szarvason a baloldali pártok nem álltak rajthoz, míg a Jobbik egyik korábbi országgyűlési képviselőjét küldte csatasorba. Még Vona Gábor is beszállt a kampányba, de

mindez csupán a harmadik helyre volt elegendő,

mert egy helyi civil is megelőzte a Jobbik jelöltjét.

Vona Gábor pártja csúnyán lebőgött az időközi választásokon Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Ahol még erősödött is a Fidesz

A budapesti választásokon sem sikerült az ellenzéknek közös nevezőre jutnia. Zuglóban a baloldali pártok egyesültek, de az LMP, a Kétfarkú Kutya Párt és az Együtt is külön jelöltet támogatott. A Jobbik a XIV. kerületben nem kívánta megmérni a támogatottságát, amivel inkább a baloldalnak segíthettek, mivel képviselőjük sok esetben együtt voksol az MSZP-s és párbeszédes képviselőkkel. Józsefvárosban egyetlen baloldali párt logójával sem találkozhattak a szavazólapon a választók, mivel mind az MSZP, mind a DK, mind az Együtt független jelöltek támogatására szólított föl. A Jobbik elindult, de éppen csak átlépte az 5 százalékos támogatottságot.

Debrecenben egy újabb indulási stratégiát próbáltak ki az ellenzéki pártok. A május eleji voksoláson mindenki külön indult.

A külön indulásért persze egymást hibáztatták a pártok.

Végül pedig Gyulán a baloldali erők állítottak jelölteket, a Jobbik ismét távol maradt, majd két nappal a választás előtt a két baloldali jelölt egy független jelölt javára visszalépett. Az utóbbi két választáson egyébként a Fidesz még a 2014-es eredményén is javítani tudott.