Szijjártó: Magyarország szembeszáll az Izraelt sújtó előítéletekkel

Szijjártó Péter FIDESZ politikus külgazdasági és külügyminiszter
Szijjártó Péter magyar politikus, 2002 óta országgyűlési képviselő, 2010-től Orbán Viktor miniszterelnök személyes szóvivője, 2012-től külügyi és külgazdasági ügyekért felelős államtitkár, 2014-től külgazdasági és külügyminiszter. 2016.11.25.
Vágólapra másolva!
Magyarország támogatja Izraelt, küzd az ENSZ-ben és az Európai Unióban is az Izraelt sújtó előítéletek ellen - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a The Jerusalem Post című angol nyelvű izraeli újságnak adott, a lap vasárnapi számában megjelent nyilatkozatában.
Vágólapra másolva!

- mondta a Szijjártó Péter, aki csütörtökön tett látogatást Izraelben, hogy előkészítse Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök július 18-i budapesti tárgyalásait.

Netanjahu személyében először látogat izraeli kormányfő Magyarországra 1989 óta,

amikor Magyarország a volt szocialista országok közül elsőként helyreállította diplomáciai kapcsolatait Izraellel.

Benjamin Netanjahu Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Michael Kappeler

A The Jerusalem Post rámutatott: Magyarország Izrael erős barátjának tekinti magát, különösen az Európai Unióban, ahol egyebek között kiállt az Izrael és az unió közötti kétoldalú kapcsolatok szorosabbra fűzése érdekében.

Az EU-Izrael Társulási Tanács 2012 óta nem ülésezett. A várakozások szerint márciusban összeült volna a testület, de erre nem került sor, és nincs kitűzött időpont sem. Egyes diplomaták szerint a halasztás azzal áll összefüggésben, hogy az unió csalódott Izrael telepespolitikája miatt.

A The Jerusalem Postnak adott interjújában a magyar külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta:

Szíjjártó Péter azt is hangoztatta: tisztességtelen Izraellel szemben, hogy ez mindeddig nem történt meg. A külügyminiszter kiemelte:

Az Európai Uniónak is érdeke lenne a kölcsönös előnyökön alapuló, jobb és pragmatikusabb együttműködés, amely a gazdasági együttműködés növekedését eredményezné. Így hasznos lenne a versenyelőnyéből veszítő európai gazdaság számára.

Szijjártó Péter az izraeli-palesztin konfliktus kapcsán azt mondta:

Szijjártó Péter Forrás: MTI/Kkm

A magyar miniszter a magyar nagykövetség esetleges Jeruzsálembe költöztetését firtató kérdésre, azt válaszolta:

Szijjártó Péter ugyanakkor méltatta az izraeli-magyar kapcsolatokat. Kijelentette,hogy politikai és tudományos szövetségesként tekint a két országra. Magyarország erősíteni akarja az Izraelhez fűződő gazdasági kapcsolatait, különösen az autóipar területén.

Szijjártó Péter felhívta a figyelmet a magyar zsidó közösségek kulturális virágzására. Emlékeztetett arra, hogy Magyarországon számos zsidó kulturális fesztivált rendeznek. A kormány erőfeszítéseket tett zsinagógák és zsidó temetők újjáépítéséért és megőrzéséért,

a holokauszttagadás börtönnel büntethető, az antiszemitizmussal szemben zéró toleranciát tanúsítanak.


- fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter a The Jerusalem Postnak adott interjúban.