A szülők kezdték újraéleszteni a kistarcsai kislányt

Vágólapra másolva!
A TV2 Tények című műsora beszámolt annak a hároméves kislánynak a tragédiájáról, aki Kistarcsán zuhant ki egy negyedik emeleti tetőablakból. A kislány szülei dolgoztak, a nagymama vigyázott a gyerekre, de aztán ő is elment. A gyerek fél órára egyedül maradt, kimászott a tetőre, és leesett. Később belehalt a sérüléseibe. A TV2 az eset újabb részleteit tárta fel. Az M1 aktuális hírcsatorna pedig megszólaltatott egy büntetőjogászt, aki a történtek lehetséges jogi következményeiről beszélt.
Vágólapra másolva!

A Tények beszámolója szerint egész délután rendőrségi helyszínelők dolgoztak annál a kistarcsai háznál, ahol a három év körüli kislány kizuhant a negyedik emeletről. A Tényeknek az egyik szomszéd elmondta, hogy

Az említett hölgy a kislány nagymamája volt. Amikor a szülei hazaértek, nem találták a kicsit. Amikor kinéztek az ablakon, akkor vették észre, hogy Panna a ház mellett fekszik a földön.

A szülők lerohantak hozzá, felvitték a lakásba, ők kezdték el újraéleszteni, és közben hívták a mentőket.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője a Tényeknek elmondta, hogy

A kórházban is órákig küzdöttek érte, de délutánra meghalt.

Egy kistarcsai szomszéd a Tényeknek elmondta, hogy a kislány szülei körülbelül három éve laktak a lakásban albérlőként. A megkérdezett nő hangsúlyozta, hogy a kislány szülei nagyon gondosak voltak.

A rendőrség továbbra is vizsgálja a tragédia körülményeit, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt nyomoznak.

A tragikus eset lehetséges jogi következményei kapcsán az M1 aktuális csatorna Filó Mihály büntetőjogászt kérdezte. A szakember hangsúlyozta: a tényállás pontos tisztázása és feltárása előtt nem szabad "előre ítéletet mondani" a társasházból kizuhant kislány ügyében. Ugyanakkor hozzátette:

A büntetőjogász szerint kérdés például, hogy az elvárható gondosság mennyire teljesül. Azon belül is elválik a magánéletbeli és a szakmai gondosság. Magánéleti gondossági kötelezettségnél az általános élettapasztalatot kell alapul venni, mi várható el a szülőtől, egy hároméves gyermektől. Be kell-e csukni például az ablakot. Számtalan ehhez hasonló kérdés tisztázatlan még.

Filó Mihály szerint az eset értékelése onnan indul, hogy vétlen balesetről van szó.

Lehetnek ugyanis olyan életszerű körülmények, amelyek mindenki felelősségét kizárják. De az is előfordulhat, hogy a nyomozás arra a következtetésre jut, hogy valamilyen gondatlanságból elkövetett bűncselekmény történt.

A büntetőjogász az M1 csatornán kifejtette:

Filó Mihály emlékeztetett: a rendőrök által indított eljárás alapján a gyermek felügyeletével megbízott ember esetében felmerül a foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés vétsége, ugyanakkor egyelőre nem lehet tudni például a felügyelet időtartamát.