Vágólapra másolva!
A rossz ételek és a környezet is lehet az oka, hogy az elmúlt években jelentősen megnőtt a a gyulladásos bélbetegségekben szenvedő gyerekek száma. A TV2 Tények című műsorának tudósítása szerint évente kétszáz új Crohn-beteg gyereket regisztrálnak Magyarországon.
Vágólapra másolva!

A Crohn-betegség növekedészavarral, hasfájással, hasmenéssel, véres széklettel járhat. A krónikus bélgyulladás érinti a vastag és a vékonybelet is, valamilyen szinten a gyomrot és a nyelőcsövet. A szakemberek sem tudják pontosan, hogy mi válthatja ki. Jelenleg gyógyíthatatlan.

A szakemberek szerint 20-30 éve még alig ismerték ezt a betegséget. Azonban

az elmúlt öt évben csaknem ötödével nőtt magyarországon a gyulladásos bélbetegségekben szenvedő gyerekek száma, ez évente csaknem kétszáz új esetet jelent.

A betegséggel foglalkozó szakorvosok szerint a pontos okok nem ismertek, feltételezhető azonban,

hogy kialakulásukban a genetikai tényezők mellett a környezetnek, a nem megfelelő minőségű ételeknek is meghatározó szerepe van.

Erre utal az a tény is, hogy abban az esetben, amikor a gyógyítás olyan ellenőrzött tápszerrel történik, amely adalékanyag mentes, emulgálószer mentes és a gyermek kettő hónapon belül napi két liter iszik belőle, akkor a fekély begyógyul - fejtettte ki a TV2 Tények című műsorában Dr. Veres Gábor egyetemi docens.

A gyulladásos bélbetegség a 12-13 évesek körében a leggyakoribb, de már 2 hónapos kisbabán is diagnosztizálták a kezdeti tüneteit. A Crohn-betegség gyógyulása nem végleges, ám megfelelő kezeléssel teljes életet élhetnek az érintettek.