Növekedhet a fűtési balesetek száma

Vágólapra másolva!
Elfogadhatatlannak tartja a Belügyminisztérium által a kéményseprésre vonatkozóan tervezett rendeletmódosításokat a Kéményseprők Országos Szakszervezete, amelynek elnöke a Magyar Nemzet keddi számában azt mondta, a változások a füstelvezetők és a fűtési rendszerek ellenőrzésének további lazítását célozzák.
Vágólapra másolva!

Vámos Csaba példaként elmondta, a módosítást követően nem minősül majd szabálysértésnek, ha valaki az új kéményét nem veteti át műszakilag a szakhatóságokkal. Emiatt az olyan esetek akár tömegével fordulhatnak majd elő, hogy a tulajdonosok hibás műszaki állapotban lévő, ezért életveszélyes égéstermék-elvezetőket üzemeltetnek akár éveken át.

A szakember arról is beszélt a lapnak, hogy a jelenleg a kazán és a kémény között lévő füstelvezetők nem megfelelő rögzítése vagy rossz állapota esetén az ellenőrző szakember a hibák azonnali kijavítására kötelezheti a tulajdonost. A jogszabály módosítása után azonban a kéményseprő csak felszólíthatja a kémény üzemeltetőjét, hogy egy éven belül javíttassa meg.