Novemberig lezárhatják a tavalyi metróbaleset vizsgálatát

metró baleset metróbaleset Pillangó utc
Vágólapra másolva!
Novemberig várhatóan lezárják a tavaly decemberben a Pillangó utcai metrómegállónál történt baleset vizsgálatát - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.
Vágólapra másolva!

A vezető nem lépte túl az előírt sebességet

Az eddigi legfontosabb megállapítások szerint a vonat berendezései megfeleltek a követelményeknek, a járművezető az előírt sebességet nem lépte túl.

A szerelvénynek a balesetkor tapasztalt mértékű megcsúszása csak rendkívüli, extrém csúszós pályán, az időjárás kedvezőtlen alakulása esetén következhet be.

A vizsgálat jelenlegi szakaszában egyeztetések folynak az üzemeltetővel és a gyártóval a hasonló események elkerülése érdekében szükséges intézkedésekről.

Forrás: Szabó Gábor - Origo

A szervezet balesetvizsgálói meghallgatták az érintett személyzetet, az egyik sérültet, beszerezték és kiértékelték a rendelkezésre álló adatrögzítők adatait. Felvették a kapcsolatot a szerelvény üzembentartójával, gyártójának magyarországi képviselőivel, hazai beszállítójával. Beszerezték a szerelvény részletes műszaki dokumentációját és további adatrögzítők adatait.

Az említett szervezetek bevonásával és rendőrségi részvétellel éjszakai üzemben futáspróbákat tartottak a balesetben érintett és egy másik szerelvénnyel.

10 ember sérült meg a balesetben

A 2-es metró vonalán a Pillangó utcánál tavaly december 5-én történt baleset, egy érkező metrószerelvény nekiütközött az előtte lévő, már az állomás peronja mellett álló vonatnak. A balesetben tízen megsérültek.