A biztonságos otthon és a harmonikus családi környezet a legfontosabb

Vágólapra másolva!
A szegény gyerekek 14 százalékát éri hátrányos megkülönböztetés.
Vágólapra másolva!

A legtöbben a biztonságos otthont és a harmonikus családi környezetet tartják a legfontosabbnak a gyerekek egészséges fejlődéséhez. Csaknem ugyanilyen lényeges a megfelelő étkezés – derült ki a Kutatópont Kft. felméréséből.

Mi szükséges egy gyerek egészséges fejlődéséhez?

Forrás: Kutatópont

Meghatározó, de kevésbé fontos a megfelelő ruházat, valamint a sok és hasznos szabaidős program megléte. Az eredményeket ismertető sajtótájékoztatón Székely Levente kutatási igazgató azt mondta, a vizsgálat abban segít, hogy megértsük, milyen nehéz azoknak a gyerekeknek, akiknek nélkülözniük kell ezeket.

A kutatás rákérdezett a családok anyagi helyzetére is. Kiderült, hogy egyharmaduk (31 százalék) érzi úgy, nincs elég pénze ahhoz, hogy mindent megadjon a gyerekének.

A válaszadók 14 százaléknak gyerekét érte már hátrányos megkülönböztetés szerényebb anyagi helyzete miatt az óvodában vagy iskolában.

Gáncs Kristóf, Ökumenikus Segélyszervezet kommunikációs igazgatója arról beszélt, hogy a gyerekszegénység kapcsán sok szó esik a szegényes öltözetről vagy a fűtetlen lakásokról.

Ilyen például a biztonságos otthon hiánya, az elmaradt közösségi élmények vagy nyaralás. Az Ökumenikus Segélyszervezet valamennyi központja kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a gyerekek időben megkapják a segítséget a szegénység okozta hátrányaik leküzdésében.

Ennek érdekében a segélyszervezet idén is elindítja a Felhőtlen gyermekkor elnevezésű gyűjtését. Az kezdeményezést

  • a 1353-as adományvonal hívásával,
  • online adományozással,
  • valamint a TESCO áruházakban vásárolható kuponokkal

lehet támogatni.

A program jelenleg évente 1500 gyereket ér el országszerte. A 9 központban zajló fejlesztő és közösségi programok mellett fontosak a nyári balatongyöröki fejlesztőtáborok is, melyeket minden évben a Felhőtlen gyermekkor gyűjtéskor érkezett adományokból tud megszervezni a segélyszervezet.