Orbán Viktor: elkezdődhet a Budapest-Belgrád vasútvonal korszerűsítése

Orbán Viktor
Peking, 2017. május 15. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Csang Tö-csiang, az Országos Népi Gyűlés, azaz a kínai parlament elnöke a pekingi Nagy Népi Csarnokban 2017. május 15-én. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs
Vágólapra másolva!
A világ egy tekintélyes részének elege lett abból, hogy fejlett országok kioktatják például emberi jogokból, piacgazdaságból - mondta Orbán Viktor miniszterelnök Pekingben a közmédiának adott, kínai hivatalos látogatását összegző nyilatkozatában.
Vágólapra másolva!

A gazdaság húzóereje Keleten van

A kormányfő szerint korszakhatárhoz érkeztünk, elvesztette lendületét

a globalizáció régi modellje, amely arra épült, hogy a pénz, a profit, a technológiai tudás Nyugaton van, és onnan áramlik "a szegényebb, kevésbé fejlett keleti országokba".

A gazdaság húzóereje nem Nyugaton, hanem Keleten van, pontosabban

technológiai fejlettség szempontjából a keletiek már nem maradnak el a nyugatiaktól, és igazából

legnagyobb mennyiségben pénz ma Ázsiában halmozódik fel,

ami azután megindul visszafelé, Nyugatra - fejtette ki a miniszterelnök.

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Nincs tanár, nincs diák

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a világ egy tekintélyes részének azért is elege lett a régi globalizációs formából, mert az két részre, tanárokra és diákokra osztotta a világot, és

egyre bántóbb volt, hogy néhány fejlett ország állandóan kioktatta emberi jogokból, demokráciából, fejlődésből, piacgazdaságból a világ nagyobbik részét.

A legerősebb, Kína ezért megindított egy más irányú mozgást, ezt hívják úgy:

egy övezet, egy út -, amely kifejezetten egymás elfogadására épül, "nincs tanár, nincs diák".

Mindenkinek joga van a saját társadalmi berendezkedéséhez, kultúrájához, megközelítéséhez, értékeihez. Nem megváltoztatni kell egymást, nem szövetségbe kell tömörülni, hanem

és inkább össze kell kapcsolni ezeket az országokat, népeket, gazdaságokat - mondta a kormányfő. Ezért gazdasági tartalmát tekintve a pekingi Egy övezet, egy út fórum elsősorban a hajózás feltételeinek megteremtéséről, vasutak, légikikötők, hidak építésről, úthálózatok fejlesztéséről, a régi Selyemút mentén fekvő népek modern kori összeköttetéséről szólt - mondta.

Elkezdődhet a Budapest-Belgrád-vasútvonal korszerűsítése

Pekingi találkozóiról szólva Orbán Viktor kifejtette, hogy megbeszélést folytatott a kínai államfővel, miniszterelnökkel, házelnökkel és befektetőkkel. A tárgyalásokon komoly, elsősorban gazdasági-pénzügyi természetű megállapodások születtek. Ezek közül a leglátványosabbnak a Budapest-Belgrád-vasútvonal korszerűsítését nevezte, amellyel kapcsolatban a pénzügyi feltételeket is megvitatták, így hamarosan kiírhatják nyilvános pályázatra a közbeszerzéseket, és megindulhat a munka. Arról is megegyezés született, hogy az Eximbank és a Magyar Fejlesztési Bank forrásokat mozgósít Kínából magyar kis- és középvállalkozások és Magyarországon beruházó kínai vállalatok érdekében.

A kétoldalú tárgyalásokon tehát nagyon sok új munkahely és komoly nemzetgazdasági érték létrehozásáról sikerült megállapodni

- tájékoztatott a kormányfő.

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

A magyar-török jó kapcsolat az egyik legfontosabb magyar nemzetbiztonsági érdek

Orbán Viktor a forumon találkozott Recep Tayyip Erdogan török elnökkel is, akit biztosított arról, hogy Magyarország mindig megadja a tiszteletet, különös tekintettel arra, hogy az európai biztonság tekintélyes mértékben Törökországon múlik.

Ezért a magyar-török kapcsolatok "jó karbantartását" a legfontosabb magyar nemzetbiztonsági érdekek közé sorolta a kormányfő.

Uniós vezetőkkel és Putyinnal is beszélgetett a miniszterelnök

Orbán Viktor elmondta, hogy nem tárgyalásos keretek között, de beszélgetett európai uniós vezetőkkel és az orosz elnökkel is. Vlagyimir Putyinnal világpolitikai és -gazdasági kérdésekről váltottak szót hosszabban, de "orosz-magyar kapcsolatokról nem kellett beszélnünk", mert

a legfontosabb kérdés, a paksi atomerőmű-fejlesztés jó úton, a maga rendje és módja szerint halad

- közölte Orbán Viktor.

Göncz Árpád is koszorúzott a Tienanmen téren

A Tienanmen téri Hősök emlékművének megkoszorúzásával kapcsolatos ellenzéki bírálatokra úgy reagált, hogy

A magyar politikában eddig volt egy közmegegyezés, mely szerint sosem tettük szóvá azt, hogy ha elérkezünk Kínába, akkor az itteni hősi emlékművet megkoszorúzzuk - mondta Orbán. Majd hozzátette,

azt a hagyományt folytattam, amit még Göncz Árpád nyitott meg, és őt akkor ezért a jobboldal nem kritizálta

- mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint az a helyes, ha most a baloldal is hasonlóképpen viselkedik, mert Magyarországnak az az érdeke, hogy jó kapcsolatrendszere legyen Kínával.

- fogalmazott. Megemlítette, hogy ha a belga királynak, miniszterelnöknek nem derogál, akkor az miért derogálna a magyar kormányfőnek.