Szijjártó: Az Egy övezet, egy út komoly lehetőségeket jelent Európának

Vágólapra másolva!
A kínai elnök Egy övezet, egy út stratégiája nagyon komoly lehetőségeket jelent Európának, amiket a kontinensnek ki kell használnia - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap a Pekingben zajló Egy övezet, egy út nemzetközi fórumon a közmédiának.
Vágólapra másolva!

A helyi idő szerint vasárnap délelőtt, 28 állam- és kormányfő részvételével megnyitott tanácskozáson Orbán Viktor miniszterelnök is jelen van.

Szijjártó Péter azt mondta, az Egy övezet, egy út stratégia az eurázsiai együttműködés infrastruktúráját teremti meg.

Magyar részről a miniszter három célt jelölt meg: elsőként azt, hogy minél több magyar fejlett - elsősorban vízgazdálkodási, városüzemeltetési és informatikai - technológiát használjanak Ázsia ezen részén. A kormány továbbá azt szeretné, hogy minél több infrastrukturális fejlesztés, a lehető legtöbb Ázsia-Európa-útvonal Magyarországon keresztül haladjon. Cél emellett, hogy az Egy övezet, egy út stratégia keretében Európába irányuló kínai befektetések egy jelentős része Magyarországra érkezzen.

A kereskedelmi infrastruktúra fejlesztésére irányuló Egy övezet, egy út program két fő része a "Selyemút gazdasági övezet" és a "21. századi tengeri selyemút".