Minden negyedik kórházi ágy üres

Vágólapra másolva!
A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő legfrissebb adatai szerint februárban országosan 41 663 fekvőbeteg-ellátásra alkalmas betegágy volt Magyarországon. A tényleges ágykihasználás messze nem érte el a száz százalékot: az országos átlag 76 százalék volt - írja pénteki számában a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A cikk szerint a legjobb ágykihasználtsági statisztikai adattal Baranya megye rendelkezik, ahol a betegágyak 81 százalékában feküdt beteg, a sereghajtó pedig Nógrád megye, ahol valamivel több mint 61 százalék ez a mutató. Ugyanakkor a legfrissebb adatok szerint márciusban több mint 27 ezer beteg várt műtéti ellátásra.

Az ágykihasználás valóban relatíve alacsony Magyarországon, de az aktív ágyak esetében a százszázalékos kihasználtságot nem is szabad célként kitűzni, hiszen nem lehet tudni, hogy a sürgősségi, baleseti vagy fertőzőosztályokra mikor mennyi beteg várható, mindig kell valamennyi szabad ágy - mondta Kincses Gyula egészségpolitológus a lapnak.

Rámutatott ugyanakkor, hogy a várólisták nem az aktív ágyakhoz kapcsolódnak. A kihasználtságban és a műtétek számában a finanszírozás az, ami igazán meghatározó. Látszik, hogy minden év végén, amikor a kormányzat kórházkonszolidáció gyanánt egyszeri nagyobb összeggel segíti az intézményeket, csökkennek a várólisták is.

A Magyar Államkincstár adatai szerint az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szervek által lejelentett lejárt tartozás március végén 33,2 milliárd forint volt, ebből 22,9 milliárd az egészségügyi intézményeknél halmozódott fel.