Sportközpont épül a belváros szívében

Vágólapra másolva!
Kiemelt kormányzati beruházásként épül meg a több funkciós Belvárosi Sportközpont, amelyben többek között négypályás uszoda, wellness és falmászó pálya is lesz. A komplexumban sporteseményeket és kulturális rendezvényeket is rendezni fognak.
Vágólapra másolva!

A budapesti belvárosi beruházás kapcsán tartottak sajtótájékoztatót pénteken, ahol Szentgyörgyvölgyi Péter (Fidesz), V. kerületi polgármester, Skardelli György, a Belvárosi Sportközpont tervezője – aki az új Puskás Ferenc Stadion tervezéséért is felel –, illetve Dr. Finta József építész is felszólalt.

A polgármestere szerint „hiánypótló beruházás" valósulhat meg a Belvárosban, mivel a kerületben a 70-es évektől a Molnár utca 9. sz. alatt működött tanuszodát 2000-ben bezárták és 15 évvel később pedig lebontották. Az akkori tanuszoda mellett művelődési ház is működött, amelyet később az Arany János utca 10-be költöztettek, azonban a sportolásnak nem találtak másik épületet.

A Belvárosi Sportközpont tervezett homlokzata Forrás: Belváros-Lipótváros

Az új sportkomplexum beruházás a Szabadság tértől nem messze lévő Vadász utca 30. alatt lesz, amelynek a megtervezésére Skardelli György építészt kérték fel. Az építész elmondta, hogy a 4 emeletes komplexumban lesz a földszint alatt egy

négypályás uszoda, fölötte Wellness részleg, tornaterem, kosárlabdapálya, falmászó pálya, a tetőtérben egy kialakított fitneszterem, illetve egy tetőterasz is.

A Vadász utcában található telek mindössze 650 négyzetméter, erre húznak majd fel egy közel 3800 négyzetmétert. A lakóingatlanban önkormányzati tulajdon is van, a magánkézben lévő lakások közül már többet is megvettek, de három lakás esetében még tárgyalnak a lakókkal.

Dr. Finta József építész azt mondta, hogy a belváros esetében is az egyedüli megoldás arra, hogy minél több zöldterület, illetve természeti közeli tér kialakulhasson, ha a tetőtereket megnyitják az emberek számára. Ezért is üdvözölte a sportkomplexum ilyen fajta kivitelezését.

A sajtótájékoztatón elmondták, hogy a Belvárosi Sportközpont megépítésével az uszodai, wellness és rekreációs tevékenységek mellett, egyéb sporteseményeknek és kulturális rendezvényeknek is helyet biztosítanak.

A tervezett homlokzat madártávlatból Forrás: Belváros-Lipótváros

Újságírói kérdésre Szentgyörgyvölgyi Péter nem tudta elmondani, hogy mikor kezdődik el az építkezés – mivel többek között a lakókkal is tárgyalnak még –, illetve nem tudott válaszólini arra, hogy pontosan mennyibe kerül majd a beruházás.

A polgármester azonban azt elmondta, hogy kormányzati beruházásként kezelik a sportkomplexum építését, mivel

a beruházással több munkahelyteremtéssel is számolnak, illetve ezzel eleget tesznek annak a kormányzati szándéknak, hogy minden járásban épüljön egy tanuszoda.

A sportkomplexumot úgy tervezték meg, hogy nagyobb kulturális napokat, szalagavatókat, a kerületben működő klubok rendezvényeit is le lehessen bonyolítani. Arra is figyeltek az épület tervezésekor, hogy az energiatakarékos legyen, illetve kerekesszékkel is akadálytalanul lehessen használni.