Horváth Zsófia: Nincs sok különbség a PC és a fasizmus között

Vágólapra másolva!
A Mindset Pszichológia szaklap egyik munkatársa szerint a politikailag korrekt beszéd egy mesterséges nyelv, amelyet az elit használ. Horváth Zsófia a 888.hu-nak adott interjújában arról beszélt, hogy a PC radikalizálódott és ma olyan ideológiák húzódnak meg mögötte, amelyek diktatórikusak és elnyomók. A szakértő korábban a konzervatívok és a liberálisok gondolkodásmódjának különbségeiről is cikkezett. 
Vágólapra másolva!

A PC-ben a legveszélyesebb a szélsőségesség, pedig eredetileg egy jó és helyes törekvés volt - erről is beszélt Horváth Zsófia a 888.hu-nak adott interjújában. A Mindset Pszichológia szaklap munkatársa szerint a politikailag korrekt beszéd alapvetően arról szólt, hogy mindenki tartsa tiszteletben a másikat és hogy a közösségek még csak szavak szintjén se bántalmazzák egymást.

Horváth Zsófia ezzel összefüggésben külön is kiemelte a fiatal korosztályt, mint olyan társadalmi réteget, akiknek még nem kristályosodott ki a gondolkodásuk. Szerinte a mai, szélsőséges PC azt üzeni nekik, hogy ez így rendben van,

te hozzánk tartozol, és elfogadod magadat olyannak, amilyen most épp vagy, akkor nem kell tovább fejlődni.

A szakember értékelése szerint az USA-ban ma "tort ül a PC szélsőséges uralma", az pedig, hogy Donald Trump ennek az irányzatnak ellent tartott, hozzásegítette az elnökséghez. "Egy ilyen közegben feltűnik valaki, aki szembemegy mindezzel és úgy beszél, ahogy én beszélek, akkor bízni fogok benne" - fogalmazott.

A Mindset újságírója azt mondta, hogy a PC egy mesterséges nyelvvé változott, amely mögött olyan ideológiák húzódnak, amelyek diktatórikusak és elnyomók.

A PC ma már nem nagyon különbözik a fasizmustól: könyveket tilt be, ellehetetlenít embereket, felszámolja közéleti identitásukat.

Az ő értelmezésében a PC egy saját maga farkába harapó kígyó, hiszen azt hazudja magáról, hogy toleráns, miközben mindenkivel szemben intoleráns, aki ehhez a felfogáshoz képest más véleménynek ad hangot.

Horváth Zsófiát egy cikke kapcsán ismerhette meg a szélesebb nyilvánosság, amelyben tudományos kutatások alapján írt a konzervatívok és a liberálisok gondolkodásmódjának különbségeiről. A kapott eredmények azt mutatták, hogy a liberálisok politikai kérdésekben inkább érzékenyebben, mint ösztönszerűen reagálnak, miközben a konzervatívok viselkedése inkább félelem- és jutalom vezérelt. Ennek oka abban áll, hogy előbbiek cinguláris kérge (vizualitásért felelős agyi terület) fejlettebb, utóbbiaknak pedig az amygdalája (érzelmek feldolgozásáért felelős agyi terület) nagyobb.