A matematika érettségivel folytatódnak az érettségik

Nyíregyháza, 2017. május 8. Magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsga a nyíregyházi Sipkay Barna Kereskedelmi Vendéglátóipari Idegenforgalmi Szakgimnáziumban 2017. május 8-án. MTI Fotó: Balázs Attila
Vágólapra másolva!
Országszerte több mint 74 ezer diák érettségizik ma matematikából. Középszinten, 1239 helyszínen 70 597 diák, emelt szinten pedig 88 helyszínen 3527 tanuló tesz ma vizsgát - tudatta az Oktatási Hivatal.
Vágólapra másolva!
Forrás: MTI/Balázs Attila

180 perces a középszintű vizsga

A matematika középszintű írásbeli vizsgája 180 perces. A vizsgázó először az első feladatlapot oldja meg, amire 45 perc áll a rendelkezésére, majd a második feladatlapot, mire 135 perce van.

A diákok a feladatlapokon belül a feladatokat tetszés szerinti sorrendben oldhatják meg és azt is ők döntik el, hogy a feladatokra mennyi időt szánnak.

Az első feladatlap 10-12 feladatot tartalmaz, ezek az alapfogalmak, definíciók, egyszerű összefüggések ismeretét hivatottak ellenőrizni. A második feladatlap két részre oszlik. Az "A" rész három feladatot tartalmaz, ezek egy vagy több kérdésből állnak.

A "B" rész három, egymással megegyező pontszámú feladatot foglal magában, ezek közül a vizsgázó választása szerint kettőt kell megoldani, és csak ez a kettő értékelhető.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Az emeltszintű érettségire 240 perces

A matematika emelt szintű írásbeli vizsgája 240 percig tart. Két részből áll, a vizsgázó a rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatja meg az első és a második rész, illetve az egyes feladatok között, és a feladatok megoldási sorrendéről is ő dönt.

Az első részfeladatsorban négy feladat van, ezek több részkérdést is tartalmazhatnak.

A második részfeladatsor öt, egymással megegyező pontszámú feladatból áll. A diákoknak négyet kell kiválasztaniuk, megoldaniuk, és csak ez a négy értékelhető.

A diákok több segédeszközt is használhatnak

A diákok használhatnak függvénytáblázatot, a szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológépet, körzőt, vonalzót, szögmérőt, ezeket a vizsgázó hozza magával. Az eszközöket a diákok a vizsga során egymás között nem cserélhetik.

Az érettségi dolgozatok javítása és értékelés központilag kidolgozott javítási-értékelési útmutatók alapján történik.

Matematika tárgyból idegen nyelven is érettségiznek, középszinten 1766 vizsgázó angol, francia, horvát, német, olasz, orosz, román, spanyol, szerb vagy szlovák nyelven, míg emelt szinten 74 vizsgázó angol, francia, német, spanyol vagy szerb nyelven tesz érettségit.