Vágólapra másolva!
A DK tegnap közleményben cáfolta Bözsi néni állítását, miszerint Gyurcsány Ferenc kormányzása alatt szűnt meg a 13. havi nyugdíj. Lényegét tekintve Bajnai Gordonra próbálták fogni a pluszhavi nyugdíj kivezetését. Valójában azonban Bözsi néninek van igaza. Az idős asszony ugyanis, amikor falujában meglátogatta Orbán Viktor, azt mondta a miniszterelnöknek, hogy Gyurcsány vette el a nyugdíjasok 13. havi nyugdíját. És ez tényleg így van.
Vágólapra másolva!

A valóság tehát az, hogy 2009. március 13-án egy törvényjavaslatot nyújtott be a kormány az Országgyűlésnek. A törvényjavaslatnak lényegében három fontos eleme volt. Az első az, hogy fokozatosan emeljék az öregségi nyugdíjkorhatárt 65 évre. A második, hogy az úgynevezett „svájci-indexálás" szabályait szigorítsák. A harmadik lényeges eleme az volt a törvényjavaslatnak, hogy a 13. havi nyugdíjat végelegesen vezessék ki a rendszerből.

A törvényjavaslatot indokolta is az akkori kormány: beismerte, hogy nem tartható a 13. havi nyugdíj ígérete. Ezért 2010. január 1-től annak végleges kivezetését javasolják, mégpedig úgy, hogy aki 2009 novemberében 13. havi nyugdíjban részesült, annak 2010 januárjában a december havi nyugdíjának egytizenketted részével, legfeljebb 6670 forinttal meg kell emelni a havi nyugdíját. A javaslat tehát a 2009. évi maximum 80 ezer foirnt összegű 13. havi nyugdíjat vette figyelembe.

A törvényjavaslatot tehát március 13-án nyújtotta be a kormány. Gyurcsány Ferenc pedig 2009. április 14-ig volt hivatalban.

Tehát ő javasolta a 13. havi nyugdíj megszüntetését.

A Világgazdaság egyik 2009-es cikkében is arról ír, jhogy az MSZP 20. születésnapi ünnepségén megtartott 200. választmányi ülésen Gyurcsány Ferenc arról beszélt, hogy előfordult: a kormány többet tett a szociális ügyekben, mint amennyiet az állam pénztárcája elbírt. „Fájó volt a világgazdasági válság miatt hozott döntés: a 13. havi nyugdíj megvonása." – ezt mondta Gyurcsány Ferenc az ülésen.

Vagyis, akkor még emlékezett arra pontosan Gyurcsány, hogy ő vette el a 13. havi nyugdíjat. Most viszont pártja, a Demokratikus Koalíció ezt elfelejtette. Vagy nem akart rá emlékezni. Mindenesetre, a közleményükben hazudtak. Azt írták, hogy Gyurcsány teljes kormányzása alatt volt 13. havi nyugdíj (ami lényegét tekintve hazugság, hiszen éppen a kormányzása alatt szüntették meg), és hogy Bözsi néni rosszul emlékezik, mert hogy nem Gyurcsány szüntette meg. Dehogynem. Nem Bajnai Gordon, akire megpróbálták ráfogni, hanem Gyurcsány vette el a plusz havi nyugdíjat.