Szolnoki autómaffiát kapcsolt le a NAV

Vágólapra másolva!
Egy szolnoki autókereskedő Németországból hozott be autókat, hamis számlákat állított ki autójavításról és alkatrészvásárlásról, így a csalással 350 millió forintnyi kárt okozott – írta közleményében a NAV. Az adóhatóság emberei több megyében tartottak házkutatást, 80 autót lefoglaltak. Több személyt őrizetbe vettek, őket bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalással gyanúsítják, amiért tíz év börtönt is kaphatnak. 
Vágólapra másolva!

Költségvetési csalással gyanúsítják azt a szolnoki autókereskedőt, aki egy szlovák cégen keresztül is „megfuttatta" a külföldről hozott járműveket, és az áfa kikerülésével

mintegy 350 millió forint kárt okozott az államnak

– írja közleményében a NAV.

Az adóhatóság tájékoztatása szerint a szolnoki autókereskedő irányította bűnbanda a Németországban vásárolt gépjárművek eladásából származó bevételeit eltitkolta, az adófizetést autójavításról és alkatrészvásárlásról szóló fiktív számlákkal akarta megúszni. A hamis számlákat kiállító társaságokat olyan strómanok vezették, akiket a háttérből az autókereskedő irányított.

A kereskedő további árelőnyhöz jutott azzal is, hogy hamis dokumentumokkal azt a látszatot keltette, mintha egy szlovák cégen keresztül vásárolta volna meg a gépkocsikat. Az így, eredetileg Németországban, nettó áron beszerzett járműveket több magyar cégen átszámlázták belföldi beszerzést színlelve.

Az akció napján a pénzügyi nyomozók és a szolnoki revizorok több megyében is megjelentek, egy tucat helyszínen tartottak házkutatásokat, számítógépekről adatokat mentettek le, tanúkat hallgattak ki. A rajtaütéskor hamis számlákat, adásvételi szerződéseket és több cégbélyegzőt is lefoglaltak.

A költségvetésnek okozott mintegy 350 millió forint kár enyhítésére

az adóellenőrök 80 gépjárművet lefoglaltak.

A kihallgatott gyanúsítottakat őrizetbe vették. Bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás miatt akár tíz évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható.