Szijjártó: Timmermansnak le kell mondania

Szijjártó Péter
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter
Vágólapra másolva!
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint Frans Timmermansnak, az Európai Bizottság (EB) első alelnökének le kell mondania posztjáról, amiért egy lapinterjúban antiszemitizmussal vádolta meg Magyarország miniszterelnökét és kormányát.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter a vádat méltatlannak és elfogadhatatlannak nevezte, hangsúlyozva, hogy Magyarország "a legtöbbet tette Európában az antiszemitizmus ellen".

"Bevezettük a holokauszt áldozatainak emléknapját, nemcsak Magyarországon, de a határainkon túl is zsinagógákat újítunk fel, a holokauszt tagadását büntető törvénykönyvi tényállássá tettük. Az új alapokra helyezett magyar alkotmányos berendezkedés garantálja a magyar nemzet részét képező magyar zsidóság biztonságát,

– mondta a miniszter.

Szijjártó szerint a Timmermans által megfogalmazott vád Magyarország súlyos megsértése is, márpedig ha egy uniós tisztségviselő "egy ilyen kérdésben ilyen súlyosan megsért egy tagállamot, akkor nem lehet más választása, mint lemondani a hivataláról".

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Forrás: MTI/EPA/Domenic Aquilina


A külügyminiszter

gyáva embernek nevezte az EB alelnökét,

mondván, a Die Zeit című lapnak adott interjúban olvasható "súlyos, ráadásul alaptalan vádat" nem Orbán Viktorral szemtől szemben fogalmazta meg, hanem "később, amikor senki nem tudott rá azonnal reagálni".

A bizottság alapjogokért felelős alelnöke a Die Zeit című liberális hetilapban közölt interjúban arra a felvetésre, hogy Orbán Viktor magyar kormányfő "egyértelműen antiszemita" hangot ütött meg a napokban az Európai Parlamentben, amikor amerikai pénzügyi spekulánsnak nevezte Soros Györgyöt, azt mondta, hogy pontosan így értette a miniszterelnök szavait, és felháborodott, de nem reagált erre a megjegyzésre a vitában.

Szijjártó megjegyezte, kétségtelen, hogy

Magyarország kormányának vannak súlyos vitái Soros Györggyel, kétségtelen, hogy Soros György Magyarország jelenlegi kormányának bukását szeretné.

Hozzátette ugyanakkor, hogy "ezeknek a vitáknak semmi köze nincsen Soros György származásához vagy vallásához".

Álláspontja szerint az Európai Unió egységét nem azoktól az országoktól kell félteni, amelyek már nagyon sokat tettek Európa megvédéséért, mert "az Európai Unió egységét olyan politikusok veszélyeztetik, mint Frans Timmermans", ahogy a brexitért is "azok a brüsszeli politikusok a hibásak, mint például Frans Timmermans, akik miatt az Európai Unió versenyképessége minden kétséget kizáróan romlott az elmúlt időszakban", és akik mindeddig nem tudtak választ adni a kihívásokra.
A külügyminiszter szavai szerint Timmermans "illegális bevándorlókkal akarná elárasztani Európát, az Európai Uniót", holott

amit semmilyen nyomásra nem enged meg a kormány.

Azzal, hogy az utóbbi években Magyarország komoly erőfeszítéseket tett saját és az Európai Unió határainak megvédéséért, "mindenkinél többet tettünk Európa és benne az Európában élő zsidó közösség megvédése érdekében" - mondta Szijjártó Péter.