Kiszámoltuk, mi lenne a 2018-as választás végeredménye

Horizontal
A sympathizer of Hungarian Prime minister's Victor Orban's FIDESZ party lifts a paper in the crowd in front of the National Museum of Budapest on March 15, 2015 during the official commemoration of the 167th anniversary of the 1848-1849 Hungarian revolution and independence war. The revolution in the kingdom of Hungary grew into a war for independence from the Habsburg rule. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Vágólapra másolva!
Stabil többséget szerezne a Fidesz–KDNP az Országgyűlésben az Origo által készített mandátumbecslés alapján, amihez az áprilisi közvélemény-kutatásokat használtuk föl. Az eredményeket persze nagyban befolyásolja majd, hogy az ellenzéki pártok milyen konstrukcióban indulnak majd, mivel egyelőre meglehetősen nagy a fejetlenség náluk.
Vágólapra másolva!

A 2017. áprilisi felmérések alapján stabil többséget szerezne a Fidesz–KDNP az Országgyűlésben – derült ki az Origo által készített mandátumbecslésből. E havi becslésünkhöz nyolc intézet (a Nézőpont Intézet, a Századvég, a Medián, a Tárki, az ZRI Závecz, a Publicus Intézet, az Iránytű Intézet, a Republikon Intézet) számait használtuk föl. A mandátumszámok meghatározásához a feltételezett listás eredményeket vettük figyelembe. A kormánypártokról egyébként legutóbb

2006 júniusában jelent meg olyan kutatás, amely szerint a második helyen álltak.

Szoros verseny Budapesten

A nyolc intézetnél a biztos szavazók körében a Fidesz–KDNP összevont támogatottsága 48,12 százalék volt. A második helyen a Jobbik állt 18,62 százalékkal, a harmadik helyen az MSZP végzett 16,5 százalékkal. A Demokratikus Koalíció 6,25, az LMP 4,25, az Együtt 1,4, a Párbeszéd 0,25, míg a Magyar Liberális Párt 0,625 százalékot ért volna el. A becslésünket úgy készítettük el, hogy a 2014-es országgyűlési választáson együtt induló alakulatok (MSZP, DK, Együtt, Párbeszéd, MLP) eredményeit összeadtuk (25,02 százalék).

A mostani mandátumbecslésünkben azokban a nagyvárosi körzetekben, ahol a Fidesz és a baloldal közötti különbség a kormánypártok javára öt százalékponton belül volt, ott a mandátumot a baloldalnak adtuk. Mindezek alapján

a Fidesz–KDNP 128, a közös baloldal 44, míg a Jobbik 27 mandátumot szerezne

az új parlamentben. A baloldal tíz egyéni kerületet nyerne Budapesten, valamint egy szegedi választókerületet hódítana el a számításaink szerint.

Forrás: Origo

Kudarc az ellenzék politikája

A pártok népszerűségéről Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont-csoport vezetője az Origónak azt mondta, a közvélemény-kutató intézetek

egyöntetűen stabil támogatottságot jeleznek a Fidesz–KDNP-nek.

A biztos pártválasztók közel fele a kormánypártokat támogatja. Az egyes kutatások esetében tapasztalható kismértékű elmozdulás hibahatáron belüli - tette hozzá.

Az ellenzéki pártok tehát összességében nem tudtak áttörni, a Fidesz továbbra is őrzi első helyét. A számok alapján egyértelműen látszik, hogy kudarc az ellenzék politikája.

A Jobbik összességében semmit sem erősödött,

és továbbra sincs esélyük arra, hogy egyéni körzetet nyerjenek. Nem tudtak új szavazókat megszólítani, és nem tudták a Fidesz támogatóit eltántorítani.

Gyurcsány Ferenc gyakorlatilag nyílt háborúba keveredett Botka Lászlóval Csudai Sándor - Origo

Gyurcsány–Botka-háború

Az ellenzéken belüli helyzetet tovább bonyolítja, hogy az elmúlt hónapokban egyértelmű háború bontakozott ki Botka László és Gyurcsány Ferenc között. Ennek egyik legújabb fejezete volt, hogy a két párt nem tudott megállapodni egy közös jelöltben a debreceni időközi választáson. Ezután pedig Botka László azt mondta,

távoznia kell a politikából Gyurcsánynak,

ha nincsenek bizonyítékai arra, hogy az oroszoknak bizalmas információik vannak a Fideszhez és személyesen Orbán Viktorhoz köthető törvénytelen pénzmozgásokról.

A baloldali viszonyokat tovább bonyolítja, hogy mi lesz az Együtt, a Párbeszéd és a Liberálisok sorsa az esetleges összefogásban. Az LMP már többször megerősítette, hogy 2018-ban minden választókerületben önállóan akarnak indulni.

Ha külön indulnak, még nagyobb bukta lehet

Áprilisban egyébként még a Momentum Mozgalom ért el 2 százalékpontos támogatottságot a felmérések szerint, valamint a Kétfarkú Kutyapárt 1 százalékot. Az ő eredményeiket nem számítottuk bele a közös baloldali indulásba, mivel korábban többször is kijelentették, hogy

nem kívánnak a 2014-ben is megbukott pártokkal közösen indulni.

A mostani állás alapján egyelőre úgy tűnik, hogy nem lesz közös baloldali listaállítás. Ennek ellenére a becslésünket úgy készítettük el, hogy 2014-hez hasonlóan összefognak a kormányváltást akaró erők. Nagy kérdés, hogy a kisebb baloldali-liberális szereplők hogyan döntenek majd 2017–2018 fordulóján, mivel egy-egy választókerület végeredményét nagyban befolyásolhatja a kicsik szereplése is.