Magyar ellenzéki írta a Magyarországot szidó cikket a Washington Postban

Vágólapra másolva!
Véleménycikk olvasható a Washington Post internetes kiadásában. Két szerzője van, az egyik Hajba Máté, a másik egy állítólag amerikai állampolgár, Dalibor Rohac, de mindkettejüknek köze van a magyar, ellenzéki intézethez, a Political Capitalhoz. 
Vágólapra másolva!

Hajba Mátéról eddig keveset lehetett hallani. Ami érdekes, hogy a Szabad Piac Alapítvány igazgatója. Az alapítvány nem csinál túl sok mindent, publikációs listájuk sem túlságosan hosszú, és elég kevés tagjuk is van, a névsor mindenesetre érdekes. Az alapító Somogyi Zoltán, a most ellenzéki Political Capital alapítója, az ATV műsorvezetője. Tiszteletbeli elnöke pedig Kész Zoltán, az a baloldali ellenzéki politikus, aki két éve megnyerte a veszprémi időközi országgyűlési választást.

Annak idején sokan beszéltek arról, hogy a háttérben az akkor már a Fidesszel szembeforduló Simicska Lajos a támogatója.

Veszprém tele volt a plakátjaival, míg a Fidesz alig tudott abban az időben plakáthelyet szerezni a körzetben. Tagja az alapítvány vezetőségének Seres László, a Hvg.hu publicistája, Nehéz-Posony Márton jogász és Széky János, az Élet és Irodalom újságírója is – valamennyien közismert, ellenzéki újságírók.

A véleménycikk lényegében egy ötpontos követelés a nagyhatalmak felé, Magyarország ellen. Egyrészt szeretnének egy André Goodfriend-típusú amerikai diplomatát Magyarországra, másrészt nem akarják, hogy Trump találkozzon Orbán Viktorral. Természetesen kemény büntetést követelnek a Soros-egyetem miatt is, és az Európai Uniótól és Németországtól is azt várják el, hogy megfenyítsék a magyar kormányt.

Érdekes egyébként, hogy a két milliárdos, Soros és Simicska emberei mondhatni hogyan találkoznak egy számukra fontos, közös ügyben.

Ugyanis a Soros-közeli Hajba Máté véleménycikkéről Simicska Lajos újságja, az Index azonnal hazudik. Az Index alcímében – a hirkereso.hu-n egyértelműen látszik, bárki számára olvasható – úgy írnak Hajba Mátéról, mintha ő a Washington Post újságírója lenne. Pedig dehogy is az. („A Washington Post újságírója szerint itt az idő, hogy Trump megmutassa, hol a határ." – ez az Index alcíme). Ami, ugye, nem igaz. Hiszen Hajba Máté nem a Washington Post újságírója, az írás pedig csak egy véleménycikk. Vagyis, nem az újság álláspontját jelenti.