Hatszáznál is több lehetséges terroristáról tudnak Németországban

Vágólapra másolva!
657 lehetséges iszlamista terroristát tartanak számon jelenleg Németországban, de a számuk egyre nő. A számontartottak közel fele jelenleg is az országban tartózkodik, sokak ellen folyik rendőrségi eljárás, és 100 ember börtönben van - közölte a Neue Osnabrücker Zeitung című lap a német szövetségi bűnügyi hivatal, a BKA adataira hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Januárban csak 570 embert tartottak számon

Január végén a biztonsági erők körülbelül 570-re tették azok számát, akik a hatóságok szerint képesek lennének valamilyen erőszakos terrorcselekmény elkövetésére. A növekedés megfelel annak a becsült értéknek, amelyet a német hatóságok új kockázatelemzési rendszere megállapított.

Az új rendszert a tavaly decemberi berlini merénylet után vezették be, amikor a tunéziai Anis Amri 12 személy halálát okozta, miután egy kamionnal a tömegbe hajtott az egyik berlini karácsonyi vásáron.

2011 óta megnégyszereződött a potenciális terroristák száma

A BKA mutatói szerint a szíriai konfliktus 2011-es kezdete óta megnégyszereződött a potenciális iszlamista terroristaként nyilvántartott személyek száma.

A most közölt számokhoz további 388, "érintett személyként" bejegyzett iszlamista tartozik, akikről a hatóságok azt feltételezik, hogy potenciális együttműködőként vagy segítőként lépnének fel egy esetleges terrorcselekmény elkövetésekor.

Habár a most közzétett számok növekvő tendenciát mutatnak, eközben csökken azoknak az iszlamistáknak a száma, akik német útlevéllel érkeznek Szíriába vagy Irakba, hogy ott az Iszlám Állam soraiban harcoljanak. Az újság a BKA adataira hivatkozva arról számolt be, hogy a különböző becslések szerint

az elmúlt két évben több mint 920-an vállalkoztak az említett út megtételére Németországból, és mintegy 70-en közülük álltak azóta harcba vagy részesültek dzsihadista kiképzésben.

A hatóságok feltételezései szerint a több mint 920 személy közül körülbelül 145-en vesztették életüket a szíriai vagy iraki harcokban.