A magyarok támogatják Áder János újrázását

Vágólapra másolva!
Az Áder Jánost köztársasági elnökként megnevezni tudó magyarok (a teljes felnőtt népesség 64 százalékának) több mint a fele (55 százalék) elégedett az államfő munkájával – derül ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából. A felmérés arra is rámutat, hogy a köztársasági elnök újraválasztása a megkérdezettek fele (48 százalék) szerint jó döntés volt.
Vágólapra másolva!

Áder Jánost tíz megkérdezettből hat (a teljes felnőtt népesség 64 százaléka) tudta államfőként megnevezni. Ezen a bázison 55 százalék elégedett a köztársasági elnök munkájával és mindössze 30 százalék számít elégedetlennek. Legkevésbé az őt ismerő baloldaliak (MSZP, DK, Együtt, Párbeszéd, Liberálisok) szimpatizálnak az államfővel, Áder János munkájával mindössze negyedük (24 százalék) elégedett, míg kétharmaduk (65 százalék) elégedetlen. Az államfő személyét megnevezni tudó Jobbik-szimpatizánsok között azonos az elnök munkájával elégedettek és elégedetlenek aránya (36-36 százalék), míg az ismeretlen pártpreferenciával bírók körében többen elégedettek (40 százalék), mint ahányan elégedetlenek (37 százalék).

Forrás: Nézőpont Intézet

Jó döntés

A megkérdezettek fele (48 százalék) úgy véli, inkább jó döntés volt Áder János újraválasztása, ezzel csak 28 százalék nem ért egyet. Érdekesség, hogy e kérdésben az ellenzékiek közül az MSZP-szimpatizánsok számítanak igazán megosztottnak, körükben azonos arányban (44-44 százalék) tartják jó, illetve rossz döntésnek az újraválasztást.

A Nézőpont Intézet telefonos közvélemény-kutatása 2017. április 25-27. között készült 1000 fő megkérdezésével. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság esetén a maximális mintavételi hiba 3,2 százalék.