Szijjártó: Kuvait 4 területen számít a magyar cégekre

Szijjártó Péter
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter
Vágólapra másolva!
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt mondta, kivételes esély van arra, hogy magyar cégek részt vegyenek Kuvait gazdaságfejlesztési tervének végrehajtásában.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter kuvaitvárosi tárgyalásai közben adott interjújában azt mondta az MTI-nek: "Nagy szimpátiával tekintenek itt Magyarországra, és

támogatják a magyar vállalatok kuvaiti piaci terjeszkedését,

mert Magyarország szigorúan elítélte, amikor Irak 1990-ben megszállta Kuvaitot, és mert Magyarország az első öbölháború után részt vett Kuvait újjáépítésében".

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Forrás: MTI/Kovács Attila

Szerinte az Új Kuvait nevű gazdaságfejlesztési terv keretében sok nagyberuházás lesz az országban, ezért az Eximbank

a magyar cégek piacra lépésének támogatására nyitott egy 510 millió eurós hitelkeretet.

Azt is mondta, hogy négy olyan terület van, amelyen a kuvaitiak kiemelten számítanak a magyar cégekre. Az első az informatikai biztonság, ahol az együttműködés már előrehaladott, mivel a legnagyobb kuvaiti internetszolgáltató számára egy magyar cég nyújtja a kiberbiztonsági szolgáltatásokat.

A második a vízgazdálkodás, hiszen Kuvait számára nagy feladat szűkös vízkészletének bővítése. A harmadik területnek az egészségügyet említette. A negyedik az olajipar, amelyben a kuvaiti állami olajvállalat és a Mol továbbra is keresi a közös beruházások lehetőségét harmadik országokban.

A két ország közötti turisztikai kapcsolatok is folyamatosan bővülnek: kuvaiti állampolgárok tavaly 18 százalékkal több magyar vízumra szóló kérelmet adtak be, mint egy évvel korábban.

Szijjártó Péter szerint

a két ország együtt lép fel a terror elleni küzdelemben.

Magyarországhoz hasonlóan Kuvait is részese az Iszlám Állam elleni nemzetközi koalíciónak. Magyarország támogatja, hogy Kuvait 2018-19-ben tagja legyen az ENSZ Biztonsági Tanácsának, cserébe

Kuvait támogatja Magyarország felvételi pályázatait különböző ENSZ-szervezetekben.

Szijjártó Pétert fogadta Szabáh al-Ahmad al-Dzsáber asz-Szabáh emír, kuvaiti uralkodó, találkozott Dzsáber al-Mubárak al-Hamad asz-Szabáh sejk miniszterelnökkel, az oktatási és felsőoktatási miniszterrel, a kereskedelmi kamara elnökségével és mintegy 40 kuvaiti vállalatvezetővel.

A magyar miniszter kétnapos látogatásának programján szerepel még találkozó a külügyminiszterrel, valamint az ipari- és kereskedelmi miniszterrel, és egy külügyi konzultációs, egy oktatási és tudományos, valamint egy sportügyi megállapodás aláírása.

Szijjártó Péter azt mondta, szeptembertől

20 kuvaiti ösztöndíjas kezdi meg tanulmányait Magyarországon.

A kuvaiti kormány elsőként három magyar egyetemet, az ELTE-t, a szegedi és a debreceni egyetemet akkreditálta, ami azt jelenti, hogy az ezeken az egyetemeken kiadott diplomákat a kuvaiti állam elismeri.