Kósa Lajos nagy harcot jósol a rezsicsökkentés körül

Halász János; Kósa Lajos
Budapest, 2017. április 4. Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője Frakcióinfó címmel tartott sajtótájékoztatón a Parlamentben 2017. április 4-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Kósa Lajos egy mai sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, "itt a baj", ezért mindenkit arra kér, hogy töltse ki a nemzeti konzultációt. Amiről beszéltek, bekövetkezett, és Brüsszel megtámadta a rezsicsökkentést – mondta. Egy uniós terv szerint ugyanis az áram árának megállapítása kikerülne a nemzetek hatásköréből, Magyarország viszont ezt nem akarja. 
Vágólapra másolva!

Nagy küzdelemre számít a rezsicsökkentés megvédése ügyében Kósa Lajos – erről beszélt szerdai sajtótájékoztatóján a Fidesz frakcióvezetője. Közölte, hogy az Európai Bizottság olyan szabályozást készít elő, amely alapján az elektromos szolgáltatások számos kérdése – így például az ármegállapítás is – nemzetállamiból közösségi hatáskörbe kerülne.

A brüsszeli testület terveiről megjegyezte, hogy "amiről beszéltünk, bekövetkezett". Úgy fogalmazott, hogy Brüsszel a magyar rezsicsökkentés elemei ellen intéz támadást, amelynek következtében a magyarországi áram ára jelentősen megemelkedhetne.

Kósa Lajos ezzel összefüggésben arra kérte az állampolgárokat, hogy mivel "itt a baj", minél többen küldjék vissza a nemzeti konzultációs ívet,

amely a rezsicsökkentés megvédéséről is tartalmaz kérdést. A parlamentet pedig arra kérte, támogassa az ügyben indítandó szubszidiaritási eljárást, amelyet az Országgyűlés európai ügyekért felelős bizottsága kezdeményezett.

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A külföldről támogatott szervezetek átláthatóságát célzó törvényjavaslatról Kósa Lajos azt mondta, hogy az előterjesztés a nyilvánosságról és az információszabadságról szól. Furcsának nevezte, hogy az átláthatóság mellett kampányoló szervezetek éppen magukra nézve nem tartják helyesnek az információközlést. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az európai uniós pénzekre várhatóan nem vonatkozik majd a törvény.

A Fidesz frakcióvezetője egy újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a Norvég Alap viszont a törvény hatálya alá esik majd. Hozzátette egyúttal, hogy készül az államközi megállapodás Magyarország és Norvégia között a Norvég Alap új támogatási periódusára, de azt szeretnék, ha a dokumentum figyelembe venné a korábban felmerült problémákat. A törvényjavaslat miatti tiltakozásokat úgy kommentálta, hogy

akik hangosak, azok csak néhányan vannak, és azok is Soros György birodalmához tartoznak.

Kitért továbbá a versenyképesség javítása érdekében benyújtott indítványra, amellyel – ismertette – alapvetően a közműszolgáltatásokkal kapcsolatos eljárásokat akarják rövidíteni, könnyíteni, egyes esetekben ingyenessé tenni a hatékonyság érdekében. Már most látható azonban, hogy a szolgáltatók meglehetősen komoly ellenállásba kezdtek – jegyezte meg.