Az időjárás miatt több helyen késnek a vonatok és a BKK járatai is

Havaseső Budapest hó eső
Hétfőn sok helyen lehetnek záporok, és nemcsak a hegyekben várható havazás is (illusztráció).
Vágólapra másolva!
Folyamatosan takarítják az utakat, de így is több helyen késnek a vonatok és BKK járatai is.
Vágólapra másolva!

Óvatos közlekedésre int a rendőrség

XII. kerületben a csúszós utak miatt több gépjármű elakadt az Orbánhegyi úton, az Istenhegyi úton és a Cinege utcában, ezért jelentős a torlódás. Arra kérik a vezetőket, hogy folyamatosan tájékozódjanak az aktuális meteorológiai helyzetről és az útviszonyokról, és ha tehetik, kerüljék el az érintett útszakaszokat. Arra is felhívták a figyelmet, hogy akik a téli gumit már le cserélték nyárira fokozott óvatossággal közlekedjenek.

A BKK járatai is küzdenek az időjárás miatt

Havaseső Budapest hó eső Forrás: Csudai Sándor - Origo

Az időjárás miatt a Budapesti Közlekedési Központ járatai több útvonalon késve, módosított vagy rövidített útvonalon közlekedik szerdán. A 60-as villamos és a Libegő nem jár.

A BKK Facebook-oldalán megjelent közlemény szerint nem közlekedik a 60-as villamos, mert a Karthauzi utcában fa dőlt a felsővezetékre, és a havazás miatt autóbuszos pótlásra sincs lehetőség. A Libegő a havazás miatt nem üzemel.

Pótlóbusz közlekedik a 77-es troli teljes vonalán, mert a Szugló utcában a Miskolci utcánál egy kidőlt fa elszakította a felsővezetéket.

A 63-as autóbusz a Villám utca és Nagykovácsi, Tisza István tér között nem közlekedik. Szintén nem jár a 22-es, a 22A és a 222-as autóbusz a Kuruclesi út és az Országos Korányi Intézet között.
A 21-es, a 21A és a 212-es autóbusz rövidített útvonalon a Széll Kálmán tértől, illetve a Boráros tértől a Szent Orbán térig közlekedik.

A 19-es, 49-es villamos Kelenföld vasútállomás M és Csóka utca között nem közlekedik, a kimaradt szakaszon pótló autóbusszal utazhatnak.

Folyamatosan takarítják az utakat

A Magyar Közút a közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy az ország több területén havazik. Jellemzően a Duna vonalában, Bács-Kiskun megye nagy részén, Heves, Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megye magasabban fekvő területein a hajnali óráktól váltakozó intenzitással esik a hó. Ez meg is marad, a magasabban fekvő területeken már több centiméteres a hó vastagsága. Az ország többi részén eső, illetve havas eső esik.

A tájékoztatás szerint a közlekedők az útviszonyokról, az aktuális forgalmi helyzetekről a cég diszpécserszolgálatai mellett a társaság Útinform szolgálatánál (06-1-336-2400) is érdeklődhetnek egész nap.

Forrás: MTI/Mohai Balázs

A hegyekben téli útviszonyokra kell számítani

A Duna-Tisza közén, Komárom-Esztergom, és Pest megyében és az Északi-középhegység területén téli útviszonyokra kell számítani. Ráadásul a hegyi, erdős szakaszokon nagyon sok a letört faág vagy gally.

Fontos, hogy a Pilis, a Börzsöny, a Mátra és a Bükk mellékútjain most csak az közlekedjen, akinek halaszthatatlan dolga van, és téli felszereléssel rendelkezik. Nyári gumikkal a behavazott hegyi utakon nagyon balesetveszélyes közlekedni.

Lezárták az utat a 24-es főút egy részét

A 24-es főúton Mátraházánál a 15-ös km-nél két személygépjármű ütközött össze. Ugyanitt két kamion is elakadt. A rendkívüli időjárási helyzetre való tekintettel a 24-es főutat a 7-es km-től a 18-as km-ig Mátrafüred és a parádsasvári elágazás között lezárták - olvasható az Útinform honlapján.

Pásztó felől a Pásztó-Galyatető-Mátraháza összekötő út Mátrakeresztestől szintén le van zárva, ez alól csak a helyi lakosok és a célforgalom kivétel.

Továbbá lezárták a 1111-es jelű utat Esztergom és Pilisszentkereszt között, a 1116-os jelű utat Visegrád – Pilisszentlászló között, valamint a 24109-es jelú utat Mátraalmás - olvasható az utinform.hu.

Késnek a vonatok a miskolci és a szolnoki vonalon

A Budapest–Hatvan–Miskolc vonalon Gödöllő és Isaszeg között leszakadt a felsővezeték. A vonatok emiatt csak az egyik vágányon, váltakozó irányban közlekedhetnek, ami 20-30 perccel is növelheti a menetidőt.

A Budapest–Cegléd–Szolnok vonalon egy műszaki hibás tehervonat akadályozza a vonatközlekedést Abony és Szolnok között. Ott is csak az egyik vágányt használhatják a szerelvények, a menetidő itt 15-20 perccel hosszabb.

Ágak és fatörzsek estek a sínekre

A sínekre esett ágak és fatörzsek miatt Soltvadkert és Kiskunhalas között vonatpótló buszok viszik az utasokat – közölte a Mávinform szerda reggel az MTI-vel.
A Budapest–Kelebia vonalon szerda reggel fél nyolctól nem közlekednek a vonatok. Az erre utazóknak hosszabb menetidővel is számolniuk kell.

Forrás: MTI/Mohai Balázs