Áprilisi havazás: a hétvégéig kell várni az enyhülésre

Hó Budapest időjárás
Havazás BUdapesten
Vágólapra másolva!
A hegyekben akár 30-50 cm vastagságú hó várható, az ország északkeleti részein viharos szelek lesznek. Az autósoknak újra a téli közlekedésre kell készülniük, azonban péntektől melegedés várható, de ez ismét változni fog a jövő hét közepétől.
Vágólapra másolva!

A hirtelen jött havazás miatt a közlekedés megbénult, több helyen balesetek voltak, és torlódásokra kell készülni. Olvasóink szerint Budapesten a 12. kerületi Melinda utat lezárták: tömegkarambol miatt rendőrség biztosítja az utat. Szintén a budai kerületben a Rácz Aladár úton nem lehet közlekedni a 5-10 centis hóréteg miatt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az Origo kérdésére elmondta, hogy egyre hidegebb levegő érkezik Észak-Európa felől, holnap pedig újabb jelentős csapadékra kell készülni. A Tiszántúlon inkább esőzésre lehet számítani, azonban az ország több részén havazásra is fel kell készülni.

A holnap reggeli havazások után már napközben olvadás lesz, azonban

a hegyekben 30-50 cm vastagságú hótakaró is kialakulhat, erős viharos szelek várhatóak az ország északkeleti részén.

A Nyugat-Dunántúlon 90-100 km/h erősségű széllökések várhatóak az elkövetkező napokban, hófúvásra és téli útviszonyokra mindenképpen készüljenek fel az autósok.

Csütörtökön, pénteken és a szombaton is a hajnali órákban −4 fokra csökkenhet a hőmérséklet, az OMSZ szerint országszerte fagykárok is várhatóak.

– mondta Lakatos Mónika, az OMSZ éghajlatkutatója az Origónak.

Havazás Budapesten Forrás: Csudai Sándor - Origo

A szakember elmondta, hogy az elmúlt két napban 7.3 fok volt az országos átlaghőmérséklet,

az átlagos minimum 1.9 fok volt, a leghidegebbet Nógrád megyében, Zabaron mérték, −3.9 fokot.

Lakatos szerint áprilisban átlagosan kétévente előfordul havazás, illetve hószállingózás, tízévente pedig rövid ideig tartó hótakaró is borítja a magasabban fekvő területeket. Eddig az áprilisi átlagos csapadékmennyiség 40%-a hullott le.

A szakember szerint olyan fagyokra, mint amilyen tavaly április utolsó 10 napjában történt, nem kell most számítani.

Egy hóban elakadt autót tolnak Budapesten, a XII. kerületi Béla király úton Forrás: MTI/Mohai Balázs

Péntekre szárazabb levegő érkezik, és több napsütés várható, csapadék már szórványosan fog előfordulni, hóra már nem kell számítani. A hétvégére 14 fok várható, erősödik majd a szél, de jövő szerdától újabb lehűlésre kell készülni.