Csak két órát éltek a szívüknél összenőtt sziámi ikrek

Vágólapra másolva!
Születésük után két órával meghalt az a sziámi ikerpár, akik kedden születtek Budapesten. A lány ikreknek két lábuk és két karjuk volt, tulajdonképpen a szívüknél nőttek össze – édesanyjuk császármetszéssel szülte őket, 2000 grammos súllyal.
Vágólapra másolva!

Súlyos születési rendellenességgel hozta világra ikerlányait egy győri kismama: a sziámi ikrek tulajdonképpen a szívüknél nőttek össze, mert bár két szívük van, a szívburkuk közös – számolt be a ritka esetről a Blikk. Az édesanya a terhesség 29. hetében, 2000 grammos súllyal, császármetszéssel szülte az ikreket Budapesten, a Semmelweis Egyetem I. számú Szülészeti Klinikáján.

A sziámi ikerpár két lábbal és két karral született, és a lap információi szerint az orvosok kedden késő este is kemény harcot vívtak az újszülöttek életben maradásáért.

Az Origo szerda délelőtt kereste a Semmelweis Egyetemet, hogy az ikrek és édesanyjuk állapotáról érdeklődjön, de ott közölték, hogy a család kérésére nem adhatnak ki semmilyen, az állapotukkal összefüggő információt.

Néhány órával később aztán a Semmelweis Egyetem közleményt adott ki. Ebben tudatták:

a világrajövetel után két órával meghalt a súlyos, élettel össze nem egyeztethető fejlődési rendellenességekkel született, sziámi koraszülött ikerpár.

Közölték azt is, hogy a Semmelweis Egyetem az édesanya kérésének megfelelően, valamint a betegjogokat tiszteletben tartva nem adhat bővebb tájékoztatást az ügyben.

Magyarországon 1970 óta 47 sziámi ikerpár született, de közülük csak néhányan maradtak életben. Köztük az 1983-ban született Bíró Tamás és Bálint, akik a medencéjüknél nőttek össze – a szétválasztó műtét után ma már mindketten sikeres sportolók.

A mostani esethez hasonlóan közös szívburokkal született Melinda és Izabella már 18 évesek

– náluk is sikeres volt a szétválasztó műtét, igaz, Izabella kerekesszékben kénytelen élni.

A világon évente néhány száz sziámi ikerpár születik. Szétválasztásuk akkor lehet sikeres, ha belső szerveiket külön lehet operálni. Magyarországon utoljára 1991-ben születtek sziámi ikrek.