Egérrágta disznósajt volt a húsboltban

NÉBIH, húsbolt
Vágólapra másolva!
Számos szabálytalanságot, köztük súlyos higiéniai problémákat találtak egy Győr-Moson-Sopron megyei húsboltban tartott ellenőrzéskor a Nemzet Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei. Az akcióban több mint 9,5 tonna élelmiszer megsemmisítését rendelték el.
Vágólapra másolva!

A szakemberek a leromlott műszaki, higiéniai állapotú húsboltban és a hozzátartozó előállító helyen számos hiányosságot tapasztaltak, többek között az egység egész területén nem volt folyó meleg víz, a fertőtlenítő berendezéseket nem használták.

A létesítmény minden helyisége túlzsúfolt volt. Az épületen kívül, a szabadban is végeztek résztevékenységeket, az ellenőrzés időpontjában például sertésfejet főztek, de a zsírsütéshez használt üstöt is kint helyezték el.

Borzasztó állapotokat találtak a húsboltban Forrás: NÉBIH

A vizsgálat idején a ládamosó helyiségben épp dugulás volt, a szennyvíz a kolbász érlelésére használt terembe folyt. A hűtőterekben a csomagolt és csomagolatlan, félkész és késztermékeket szabálytalanul egy légtérben tárolták.

A pácolós hűtőkamrában tárolt élelmiszeren egérrágás nyomait, egérürüléket találtak az ellenőrök.

Az egység nem rendelkezett az állati eredetű hulladék tárolására alkalmas hulladéktárolóval sem. Adminisztratív problémák is akadtak: a dolgozók egészségügyi alkalmassága 2015-ben lejárt.

Csaknem 10 tonna problémás élelmiszert foglaltak le a hatóságok Forrás: NÉBIH

A termelésről napi nyilvántartást nem vezettek, nyomonkövetési rendszert nem működtettek.

9,5 tonna élelmiszert foglaltak le

A szakemberek az egység fagyasztókamráját zárolták. Ennek tételes átvizsgálása után, a két ellenőrzés alkalmával végül

összesen 120 tétel, több mint 9,5 tonna élelmiszer forgalomból történő kivonását és megsemmisítését rendelték el.

Az egység kereskedelmi és előállítói tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették a szakemberek, a vállalkozót kötelezték a termékvisszahívásra. Az üzletből Győr-Moson-Sopron megyébe és a környező megyékbe is szállítottak. Az érintett bolt adatai elérhetők a jogsértéslistán.