Hihető, hogy egy bedrogozott, gyerekotthonban élő lányt szexuálisan zaklattak?

Vágólapra másolva!
Továbbra sem hagyhatja el az otthonát az a két mentős, akiket azzal gyanúsítanak, hogy szexuálisan zaklattak egy 17 éves lányt. Az ügyészség pedig továbbra sem mond részleteket az ügyről. Az általunk megkérdezett pszichológus szerint nem lesz könnyű a lány dolga, ha meg akarja védeni az igazát.
Vágólapra másolva!

A két mentőst tavaly októberben tartóztatták le, miután a lány azt mondta, hogy szexuálisan zaklatták. Nem sokkal később a bíróság elrendelte a házi őrizetüket, ami azóta is érvényben van.

Az Országos Mentőszolgálattól megtudtuk, hogy

Képünk illusztráció Forrás: MTI/Varga György

Az ügyészség megkeresésünkre szűkszavú levelet küldött. Több kérdést is feltettünk, például szerettük volna megtudni, hogy

igaz-e, hogy a két mentőst és a lányt is meghallgatta pszichológus szakértő,

illetve az, hogy a médiában megjelent információk szerint

a mentősök életszerűen, míg a lány nem életszerűen mondta el azt, ami történt.

Erre azt a választ kaptuk, hogy

Azt is kérdeztük, hogy a bizonyítékok alapján a mentősök megalapozottan gyanúsíthatóak-e azzal, hogy egy "ittassága és bódult állapota miatt védekezésre képtelen"

kiskorú lányt szexuálisan zaklattak, miközben kórházba vitték,

Illetve azt, hogy ezt mi támasztotta alá. Erre az ügyészség azt válaszolta:

Azt is szerettük volna megtudni, hol tart most pontosan az ügy. Mikorra várható vádemelés, a jelenlegi állás szerint lesz-e egyáltalán vádemelés. Erre azt a választ kaptuk, hogy

Amit persze – és ezt már mi tesszük hozzá –, meghosszabbíthatnak.

A kérdéseinkre elsősorban azért szerettünk volna válaszokat kapni, mert a Velvet.hu arról írt korábban, hogy a mentősöket igazságügyi pszichológus szakértő vizsgálta meg. A szakvélemény szerint pedig egyikük sem szenved kóros elmeállapotban, nem észlelhető náluk manipulatív attitűd, és az sem feltételezhető, hogy információkat hallgatnának el.

Ez pedig, illetve az a korábban megjelent információ, miszerint a mentősök a GPS-adatok szerint nem tértek le a kórházba vezető útról, és nem álltak meg hosszabb időre, a lány szavahihetőségét gyengíti.

– mondja az általunk megkérdezett pszichológus, Makai Gábor. Ahogy fogalmaz – bár nem ismeri az ügy részleteit, és nem látta a szakértői jelentéseket –, a lány akár igazat mond, akár nem,

az emberek többsége gyakran könnyelmű és átgondolatlan következtetéseket von le, pusztán annak a szónak a hallatán, hogy „állami gondozott”.

Ez természetesen a szakmai, azaz pszichológiai vizsgálatok eredményét nem befolyásolja – teszi hozzá.

A pszichológusoknak számos pszichodiagnosztikai vizsgálóeszközük van, többek között az igazságügyben elfogadott Rorschach-teszt, amelynek elvégzése sok kérdésre választ adhat, elsősorban arra, hogy bántalmazták-e a lányt.

Ez a teszt Makai szerint nem becsapható. Ahogy fogalmaz,

a tesztből egyértelműen kiderül, hogy az adott személyen a bántalmazás pszichés jelei láthatóak-e.

Hogy ebben az ügyben ilyen teszt készült-e, illetve ha igen, milyen eredményt hozott, nem tudjuk.

De persze ez, és az összes többi szakértői jelentés sem jelent egyértelmű, mindent eldöntő bizonyítékot. A bíróság kezében lesz a döntés,

– mondja a szakember.