Jégpáncél és hó borítja országszerte az utakat

Ónos eső
Egy férfi ónos esőt tisztít le autója ablakáról Budapest belvárosában
Vágólapra másolva!
Piros, vagyis a legmagasabb szintű riasztás már csak a középső országrészben, négy megyében van érvényben, de nincs olyan pontja az országnak, amelyre ne adták volna ki a riasztás valamelyik fokozatát ónos eső vagy havazás miatt. A hatóságok azt kérik, hogy aki teheti, ne induljon útnak, de ha ez mégis szükséges, akkor fokozott körültekintéssel, a téli időjárásra megfelelően felkészített járművel, tele tankkal tegye ezt, és vigyen magával mobiltelefont.
Vágólapra másolva!

Harmadfokú, vagyis a legmagasabb riasztási fokozat van érvényben

Pest, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Bács-Kiskun megyében. Itt tartós (többórás) ónos eső lehet.

A csapadékmennyiség meghaladhatja az 5 mm-t.

Másodfokú, sárga riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat Komárom-Esztergom, Veszprém, Fejér, Somogy, Tolna, Baranya, Nógrád, Borsod- Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Békés és Csongrád megyére. Ezeken a területeken tartós (többórás) ónos eső lehet. A csapadékmennyiség meghaladhatja az 1 mm-t.

A járdák sokfelé nehezebben járhatók, mint az utak - A képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Polyák Attila - Origo

Győr-Moson-Sopronban, Vasban és Zalában citromsárga riasztás van érvényben, ez a legenyhébb fokozat.

Az ónos esőt az északi területeken havazás fejelheti meg, ez ott még nehezebbé teheti a közlekedést.

Árokba csúszott, elakadt járműveket mentettek a tűzoltók az éjszaka. Hiába volt rajtuk téli gumi, az ónos esőben megcsúsztak. A legtöbb beavatkozás azokon a területen volt, amelyekre piros riasztást adtak ki, korábban jellemzően a Dunántúlon, reggel inkább az ország középső részén és a fővárosban.

Még több csapadékra számítanak Fotó: Hirling Bálint - Origo

Éjfélig további nagy mennyiségű ónos csapadékra van esély kiemelten az Alföld északi részén és az Északi-középhegység déli részén. Estétől jelentős ónos eső hullhat az Északi-középhegységben is. A rendkívüli időjárás által érintett megyékben a katasztrófavédelem megerősített állománnyal, operatív törzs irányításával dolgozott.

Akadozik a közlekedés Budán

Budapesten az éjszaka esett ónos eső miatt több helyen kell jeges, csúszós szakaszokra számítani.

Főleg Budán vannak fennakadások a közösségi közlekedésben.

Indulás előtt érdemes a BKK honlapján tájékozódni, mert a helyzet óráról órára változik. A legutóbbi információk szerint:

  • A 17-es, 19-es, 41-es villamos Katinyi mártírok parkja és Lukács gyógyfürdő között nem közlekedik. A BKK a kimaradó szakaszokra a 9-es és a 109-es autóbuszt ajánlja.
  • A 219-es autóbusz terelve közlekedik, nem érinti a Kőpor utca, Óarany utca, Muzsla utca, Lepence utca, Csikóvár utca megállót.
  • A 65-ös busszal rövidített vonalon, a Fenyőgyöngye megállóig lehet utazni.

Budapesten lezárták a Normafa területét az ónos eső miatt – közölte a XII. kerületi önkormányzat. A lezárás az Erzsébet-kilátót is érinti. A döntést a rendkívüli időjárási viszonyokkal, a leszakadt kisebb faágakkal és a rossz látási viszonyokkal indokolták.

Esztergomban a havazás és az ónos eső együtt nehezíti a közlekedést. Az ónos eső után a Dunakanyar nagy részén havazás kezdődött, emiatt arra sokfelé lehetnek veszélyes útszakaszok.

Sok a baleset, a tűzoltókat árokba csúszott járművekhez, a mentőket esésekhez, törésekhez riasztották - A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Nagykanizsán és Veszprémben kedd este percek alatt borított be mindent az ónos eső okozta jégpáncél.

Baranyában volt a legrosszabb a helyzet éjszaka, kora reggel azonban másodfokúra enyhítették a riasztás szintjét.

Rengeteg eső esett az éjjel, de enyhült az idő, így nem fagyott rá az utakra, amelyek Pécsett latyakosak, de jól járhatók. Az M1 tudósítása szerint a közlekedés rendben elindult reggel a baranyai megyeszékhelyen.

Fejér megyében vizesek, latyakosak az utak, de zavartalan a forgalom. Székesfehérváron is esik az eső, az éjszaka lefagyott jég nagy részét már le is mosta. Kecskeméten egész éjjel esett az ónos eső, nagyon csúsznak a járdák, de az utak jól járhatók.

Összeütközött két kisbusz

Összeütközött két kisbusz szerda reggel az 1-es úton Abda és Öttevény között. Az egyik kisbuszban nyolcan utaztak, ők könnyebben sérültek meg. A másik jármű sofőrjét a tűzoltók szabadították ki járművéből. Az út érintett szakaszát a rendőrség lezárta, jelenleg félpályán halad a forgalom – közölte a rendőrség honlapján a megyei rendőr-főkapitányság. További balesetek:

  • Az M0-s autóút keleti szektorában a 33. km-nél egy kamion műszaki mentését végzik. A Megyeri híd felé vezető oldalon a külső sávot zárták le. Két sáv járható, közel 3 km-es kocsisor torlódik a helyszín előtt.
  • A 21-es főúton Szurdokpüspöki térségében a 23. km-nél két személygépkocsi ütközött össze. Egy sávon, váltakozva engedik a forgalmat.
  • A 82-es főút 42. km-énél, Veszprémvarsánynál baleset miatt van teljes útzár. A forgalmat megállították. A térségben több elakadt kamion vesztegel az útpadkán.
  • Az 52-es főúton Solt térségében egy kamion műszaki mentése folyik. Az 51. km-nél az utat lezárták, Dunatetétlen felé lehet kerülni.

Nedves, havas utak

Az Útinform tájékoztatása szerint a hazai autópályák és autóutak burkolata általában nedves vagy sónedves.

Az Északi-középhegység nyugati felében (Pest megye északi részén, Nógrád és Heves megyében) helyenként hókás, latyakos a főutak felülete. Máshol jellemzően nedves, sónedves burkolatra számíthatnak a főúthálózaton közlekedők.

Télies útviszonyokra – az ónos esőtől, illetve havazástól csúszós szakaszokra – kell számítani a mellékúthálózaton a Nagykanizsa–Budapest–Miskolc tengelytől északra, illetve helyenként Békés és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

Havas és ónos eső várta reggel a budapestieket – A képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Csanádi Márton - Origo

Korlátozzák a teherautóforgalmat

Az időjárási és útviszonyok miatt a 2-es főúton az M2-es autóúttól Parassapusztáig 7,5 tonna össztömeg-korlátozást vezettek be. Emiatt Ipolyságnál (Šahy) a szlovák hatóságok már nem engedik belépni Magyarország területére a 7,5 tonna feletti járműveket, valamint az M2-es autóúton a rádi csomóponttól észak felé hasonló korlátozást vezettek be.

Érdemes tudni, hogy

Somoskőújfalunál egy szlovák oldalon történt baleset miatt jelenleg szünetel az átkelés,

ezért a térségben a teherforgalom számára Balassagyarmat és Bánréve jöhet szóba alternatív átkelőként.

Pest megyében a 102-es főút 16. és 21. km közé eső szakaszán, Tinnye és Pilisjászfalu között van érvényben 7,5 tonnás össztömeg-korlátozás, ott az érintett forgalmat Piliscsaba felé terelik.

Feltöltött mobil és tele tank

A rendőrség és a katasztrófavédelem arra kér mindenkit, hogy aki teheti, ne induljon útnak, de ha mégis szükséges, akkor fokozott körültekintéssel, a téli időjárásra megfelelően felkészített járművel, tele tankkal, élelemmel, meleg itallal tegye ezt, és vigyen magával mobiltelefont. Fontos, hogy senki ne rutinból közlekedjen, akár autós, akár gyalogos, akár kerékpáros. Az autósoknál fontos a nagyobb követési távolság és a sebesség megfelelő megválasztása.

Operatív törzsek, ingyenes zöldszám

A katasztrófavédelem elindította belföldről hívható ingyenes zöldszámát: 06 80 205 500. Azt kérik,

ha valaki bajbajutottat lát, hívja a 112-es segélyhívó számot.

A rendkívüli helyzetre való tekintettel a katasztrófavédelemnél és a rendőrségnél is működik az országos irányító törzs, illetve a piros riasztással érintett területeken operatív törzsek alakultak.

Munkásokat vesz fel az FKF

Egész éjjel 75 autó dolgozott a fővárosi utak megtisztításán, Dorogi Gabriella, a FKF szóvivője az M1-nek elmondta, hogy megállás nélkül tisztítják az utakat azóta is, és várják a hómunkások jelentkezését. A 6-tól 14 óráig tartó műszakért nettó 4000 forintot fizetnek.

Az ónos esőt eső vagy hó követi

Ahogy melegszik a levegő, az ónos esőt előbb a Dél-Dunántúlon, majd a Dél-Alföldön is, kezdetben még csak néhol, majd egyre nagyobb területen eső váltja fel. Az előrejelzés szerint szerdán napközben mínusz 1 és plusz 7 Celsius-fok között alakulnak a maximumok.

Napközben az ónos eső a Győr–Debrecen vonaltól északra lévő területre kezd visszaszorulni.

Éjfélig az Alföld északi részén és az Északi-középhegység déli előterében nagy mennyiségű (akár 5–10 milliméternyi) ónos eső is hullhat. Estétől az Északi-középhegységben várható több milliméternyi ónos eső.

Éjfélig az Északi-középhegység térségében a legtöbb helyen további, akár 5–10 centiméter körüli hó hullhat.

Emellett a Soproni-hegységben és az északnyugati határvidéken is eshet 3–5 centiméternyi hó.

Az ónos eső után a havazás okozhat gondot a fővárosban - A képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Csanádi Márton - Origo

A havazás veszélye miatt Budapestre és Pest megyére, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki szerdára a meteorológiai szolgálat. Északkeleten lesz a hidegebb, a déli megyékben a melegebb. Késő estére nem változik lényegesen a hőmérséklet. Csütörtökön egyre kevesebb helyen várható csapadék.