Káosz az utakon, de már enyhül az idő

ónos eső, időjárás, havazás, rendőrség, kamion
Szerda reggelig az ország több pontján is ónos esőre kell számítani.
Vágólapra másolva!
Néhány megyében ismét másodfokú, narancs riasztás van érvényben az ónos eső miatt, de az előrejelzések enyhülést, fagypont fölötti hőmérsékletet jósolnak az ország nagy részére. A közlekedés azonban még korántsem állt teljesen helyre, bár az utakat folyamatosan tisztítják. 
Vágólapra másolva!

Tizenkét járásra ismét másodfokú, narancs riasztást adott ki az Országos Meteorológia Szolgálat szerda délután. Ezek a járások

  • Pest,
  • Nógrád,
  • Heves

megyében találhatók.

A riasztási szintek folyamatosan változnak, a legmagasabb szintű, piros riasztást szerda délelőtt vonták vissza. Az ónos eső miatt jelenleg

  • Vas,
  • Zala,
  • Veszprém,
  • Komárom-Esztergom,
  • Fejér,
  • Pest,
  • Nógrád,
  • Heves,
  • Hajdú-Bihar

megyében van elsőfokú, citromsárga riasztás, bizonyos megyéknek viszont csak egy része érintett. Az ország többi részén nincs riasztás.

Ez annak köszönhető, hogy az ország jelentős részén fagypontnál magasabb a hőmérséklet. Az OMSZ előrejelzése szerint

szerdán napközben az Alpokalján és az észak-magyarországi régióban lehetnek mínuszok.

Ónos csapadék így már inkább ezeken a vidéken valószínű, nagyobb mennyiségben pedig csak az északi országrészen hullhat.

Az FKF munkatársai szórják a járdát Budapesten a Nyugati téren. A képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Polyák Attila - Origo

A mai napra szóló, másodfokú figyelmeztető előrejelzések azonban még érvényben vannak Pest, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén megyéra az ónos eső miatt. Pest megye kivételével ezeken a területeken a havazás is gondot okozhat, az elsőfokú, citromsárga figyelmeztetés szerint várhatóan 12 óra alatt több mint 5 centiméter hó hullhat.

A jelenlegi információk szerint

csütörtökön napközben szinte mindenütt olvadni fog.

Csütörtökre virradó éjjel legfeljebb az Északi-középhegység vidékén fordulhat még elő a fagyzugos helyeken ónos eső. Az ország északi részein viszont nagy eséllyel képződhet nagy területen sűrű köd, amely a szélvédett helyeken napközben is megmaradhat.

Latyakos, csúszós útszakaszok

Az Útinform közlése szerint a főbb útvonalak országszerte járhatók. A hazai autópályák, autóutak és főutak burkolata általában nedves vagy sónedves.

A mellékutak szintén többségében vizesek, nedvesek, azonban Zala, Vas és Veszprém, valamint Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megye

néhány alsóbbrendű útján télies útviszonyokra, csúszós szakaszokra kell számítani.

Gyalog sem könnyű a közlekedés. A képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Hirling Bálint - Origo

A Dunántúl középső területein helyenként 300 méter alá csökkent a belátható út hossza, egyébként az országi többi pontján kielégítőek a látási viszonyok, 500 méter felett alakul a látástávolság.

Az országos közúthálózaton 88 munkagép dolgozik, és 750 fő van szolgálatban. Az úton dolgozó eszközök sózási, érdesített szórási munkákat végeznek. A mai napon 3785 tonna só használtak fel.

Feloldották a súlykorlátozást

Az időjárási- és útviszonyok miatt korábban elrendelt 7,5 tonna össztömeg korlátozást 12 órától feloldották a 2-es főúton Pest és Nógrád megyében, 13 órát követően pedig a 102-es főút 16-os és 21-es kilométer közé eső szakaszán Tinnye és Pilisjászfalu között.

A Nógrád megyei szlovák-magyar határátkelőhelyeken szerdán néhány órára feloldották, de kora este újra bevezették a korlátozást, így

a 3,5 tonnánál nehezebb járművek ismét nem léphetik át a határt

- közölte a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Nágel Tamás elmondta: a szlovák hatóságok a rendkívüli időjárás miatt döntöttek így. A 23-as és 21-es főutak Nógrád megyei szakaszán továbbra is forgalomterelés zajlik, a tehergépjárműveket kamionparkolókban várakoztatják - tette hozzá.

Több kilométeres kocsisor

A közlekedést balesetek miatti lezárások is lassítják. Az Útinform információi szerint:

  • Az M0-s autóút keleti szektorában a 33. km-nél egy kamion műszaki mentését végzik. A Megyeri híd felé vezető oldalon a külső sávot zárták le. Közel 4 kilométeres kocsisor torlódik a helyszín előtt.
  • A 2-es főút 61-es km-ében Borsosberénynél egy kamion az út menti árokba borult, rakományának egy része a burkolatra szóródott. Lezárták a fél útpályát.
  • Alcsútdoboznál, a 811-es főút 34-es km-ében egy tartálykocsi hajtott az út menti árokba. Egy sávon, váltakozva engedik a forgalmat.

Sok a baleset, de az autósok felkészültek

Ónos esőtől csúsznak az utak, de az autósok felkészültek az időjárási helyzetre:

az elmúlt nap országszerte 60 balesethez, műszaki mentéshez riasztották a hivatásos, önkéntes és önkormányzati tűzoltókat,

ami egy mozgalmasabb nap átlagának felel meg – mondta az Origónak Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

A mentésben 233 tűzoltó vett részt: a legtöbbször, 12 alkalommal Budapesten kellett kivonulniuk, többnyire az ónos jégrétegen megcsúszó, kerítésnek vagy más autóknak ütköző járművekhez.

Kisebb késések a vasúton és a távolsági buszokon

A reggeli óráktól az ónos esőzés okozta váltóhibák és jegesedések miatt a budapesti elővárosi vasúti közlekedésben 10-20 perccel nőtt a menetidő néhány járatnál, a Budapest–Veresegyház–Vác vonalon voltak nagyobb, 20-40 perces késések – közölte a MÁV.

Később jelentősen csökkent a hosszabb menetidővel közlekedő járatok száma,

a távolsági forgalomban pedig korábban sem volt jelentős fennakadás.

Pest megyében a távolsági autóbusz-forgalomban már alig vannak apróbb fennakadások. Felhívtuk a Volánbusz Zrt. pár pályaudvarát, és a legtöbb helyen azt a választ kaptuk, hogy már nem kell késésekre számítani az időjárás miatt. A legtöbb késés a Budapest–Vác közti szakaszon volt délelőtt 10 óra körül, ott átlagosan 15-20 perccel lassabban közlekedtek az autóbuszok.

Lezárták a Normafát

Az esti havazás és a hajnali ónos eső után a budai hegyekben a délelőtti órákban olvadás kezdődött el. Például a Rózsadombról, a Szemlő-hegyről, a Mátyáshegyről, a Hárs-hegyről levezető utakon kisebb folyamokban zúdult le a víz délelőtt. Ezért Budán a nagy latyak, illetve az itt-ott síkos felületek miatt

több helyen nehezebb volt gyalog közlekedni, mint autóval.

Hasonló volt a helyzet délelőtt a fővárosi agglomerációban is. Az utak délelőtt már egészen jól járhatóak voltak, a járdákat azonban sok helyen még jég borította.

Kisebb fennakadások lehetnek a közösségi közlekedésben. A képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Polyák Attila - Origo

Fennakadások főleg Budán vannak a közösségi közlekedésben. Indulás előtt érdemes a BKK honlapján tájékozódni, mert a helyzet óráról órára változik. A legutóbbi információk szerint:

  • A 219-es autóbusz terelve közlekedik, nem érinti a Kőpor utca, Óarany utca, Muzsla utca, Lepence utca, Csikóvár utca megállót.
  • A 24-es villamos Keleti pályaudvar M és Közvágóhíd H között nem közlekedik, a kimaradt szakaszon pótló autóbusszal lehet utazni.
  • A 28-as villamos Blaha Lujza tér M (Népszínház utca) és Kőbányai út 21. között nem közlekedik, a kimaradt szakaszon pótló autóbusszal lehet utazni.

Budapesten lezárták a Normafa területét az ónos eső miatt – közölte a XII. kerületi önkormányzat. A lezárás az Erzsébet-kilátót is érinti. A döntést a rendkívüli időjárási viszonyokkal, a leszakadt kisebb faágakkal és a rossz látási viszonyokkal indokolták.

A mellékutak még csúsznak

Kedd éjszaka Budapesten az FKF Nonprofit Zrt. 75 téli munkagéppel folyamatosan végezte a fő- és közösségi közlekedési útvonalakon a hó eltakarítását és a síkosságmentesítést. A mellékutak azonban havasak, jegesek, csúsznak. Megtisztításukat csak a több mint 1200 km hosszúságú főútvonal-hálózat rendbe tétele után tudják megkezdeni.

A nappali műszakban folytatják az utak, valamint kézi erővel az FKF által kezelt közjárdák, közlépcsők, hidak és felüljárók járdáinak, valamint a gyalogátkelőhelyek környékének síkosságmentesítését. A társaság közleményében megjegyzi:

az ingatlanok előtt járdák takarítása, síkosságmentesítése az ingatlanok tulajdonosainak, üzemeltetőinek a kötelezettsége.

Országosan 659 munkagép dolgozott a közúthálózaton, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. 1630 munkatársa volt szolgálatban.

Feltöltött mobil és tele tank

A rendőrség és a katasztrófavédelem arra kér mindenkit, hogy aki teheti, ne induljon útnak, de ha mégis szükséges, akkor fokozott körültekintéssel, a téli időjárásra megfelelően felkészített járművel, tele tankkal, élelemmel, meleg itallal tegye ezt, és vigyen magával mobiltelefont.

Fontos, hogy senki ne rutinból közlekedjen, akár autós, akár gyalogos, akár kerékpáros. Az autósoknál fontos a nagyobb követési távolság és a sebesség megfelelő megválasztása.

A Magyar Közút arra figyelmeztet, hogy szabadban álló ponyvás vagy dobozos tehergépjárművek tetejét indulás előtt feltétlenül hó- és jégmentesítsék. Útközben

a tetőn maradt, jéggé fagyott táblákat a menetszél felszakítja, és az úttestre eshetnek,

ami balesetet okozhat. Érdemesebb a kamionok mögött haladva nagyobb követési távolságot tartani.

Operatív törzsek, ingyenes zöldszám

A katasztrófavédelem elindította belföldről hívható ingyenes zöldszámát: 06 80 205 500. Azt kérik,

ha valaki bajbajutottat lát, hívja a 112-es segélyhívó számot.

A rendkívüli helyzetre való tekintettel a katasztrófavédelemnél és a rendőrségnél is működik az országos irányító törzs, illetve a piros riasztással érintett területeken operatív törzsek alakultak.