Soha nem volt még ennyi influenzás

betegség megfázás influenza idős kor Fülöp herceg: „40 éve nem kaptam el az influenzát" – Szerencse vagy immunrendszer kérdése? dr. life
Vágólapra másolva!
Országszerte több mint százezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel az elmúlt héten – derül ki az Országos Epidemiológiai Központ szerdán közzétett jelentéséből. Az elmúlt 10 évben egyetlen influenzaszezonban sem regisztráltak ilyen magas heti betegszámot.
Vágólapra másolva!

A 4. naptári héten tovább nőtt az influenzás panaszok miatt orvoshoz fordulók száma, másfélszer annyi beteget regisztráltak a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok, mint az azt megelőző héten.

Két megye kivételével (Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg) valamennyi közigazgatási területen emelkedett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva: számuk Győr-Moson-Sopron, Vas és Bács-Kiskun megyében volt a legmagasabb, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Veszprém megyében a legalacsonyabb.

Másfélszer annyi a beteg, mint egy héttel korábban Forrás: Thinkstock

Az elmúlt héthez viszonyítva az életkor szerinti megoszlásban jelentős változás nem történt. A betegek több mint 41 százaléka volt gyermek, több mint 6 százalékuk 60 éven felüli. Az orvos fordulók több mint fele felnőtt volt: több mint 31 százalékuk a 15-34 éves, több mint 20 százalékuk a 35-59 évesek korcsoportjába tartozott.

A járványok több mint 90 százaléka gyermekközösségben fordult elő.

Az influenzajárvány miatt országszerte több egészségügyi intézményben van érvényben teljes vagy részleges látogatási tilalom.