A magyarok többsége kiegyensúlyozott viszonyt szeretne Oroszországgal

Vágólapra másolva!
A Századvég legfrissebb közvélemény-kutatása alapján a döntő többség pragmatikus, kiegyensúlyozott viszonyt szeretne Oroszországgal. A magyar közvéleményt mind Vlagyimir Putyin, mind Donald Trump, mind pedig Angela Merkel személye erősen megosztja, azonban a három politikus közül jelenleg a német kancellár a legkevésbé népszerű Magyarországon.
Vágólapra másolva!

A Századvég Alapítvány közvélemény-kutatásaiban rendszeresen vizsgálja a vezető hazai és külföldi politikusok megítélését. Aktuális elemzésük apropóját az amerikai elnök beiktatása és Vlagyimir Putyin orosz elnök közelgő magyarországi látogatása adta.

1000 embert kérdeztek meg

A felmérés eredménye szerint a három legmeghatározóbb világpolitikai szereplő – azaz Donald Trump amerikai elnök, Vlagyimir Putyin orosz elnök és Angela Merkel német kancellár – továbbra is erősen megosztó személyiségek Magyarországon. A magyar lakosság Putyinról van a legkedvezőbb véleménnyel (35 százalék kedveli), a relatív többség (44 százalék) körében pedig népszerűtlen az orosz politikus. A kutatásban részt vevők több mintegy negyede (27 százaléka) van jó véleménnyel Trumpról, 38 százalék elutasítja, és több mint minden harmadik megkérdezettnek (34 százaléknak) egyelőre nincs véleménye a nemrég megválasztott amerikai elnökről. A három külföldi politikai vezető közül messze Angela Merkel a legnépszerűtlenebb. A válaszadók közel kétharmada (64 százaléka) kedvezőtlen véleménnyel van a német kancellárról, és csak 26 százalék kedveli.

Forrás: Századvég

Vlagyimir Putyin február 2-án hivatalos látogatást tesz Budapesten. Az ennek apropóján készült felmérés alapján a magyarok döntő többsége (75 százaléka) szerint az országnak egy kiegyensúlyozott, kölcsönösen előnyös viszonyra kell törekednie Oroszországgal. Nagyon kevesen, mindössze 5 százalék ért egyet azzal az állásponttal, hogy Magyarországnak nem kellene szóba állnia Putyinnal. 18 százalék pedig azok aránya, akik szerint kifejezetten baráti viszonyra kellene törekedni a magyar-orosz kapcsolatokban. Ez azt jelenti, hogy a magyar állampolgárok többsége pragmatikus, az ország érdekeit szem elött tartó együttműködést vár el a kormánytól Oroszországgal kapcsolatban.

Forrás: Századvég

A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást végzett 2017. január 21–28. között, amelynek során 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőttkorú személyt kérdezett meg CATI módszerrel. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.