Soros több százmillió forinttal támogatta a Magyar Helsinki Bizottságot

Brussels investor 2017 MEETING Jean Claude Juncker George Soros European Union Commission President BRUSSELS, BELGIUM - APRIL 27: A billionaire investor George Soros meets with European Union Commission President Jean Claude Juncker (not seen) in Brussels
Soros György - Korábbi felvétel
Vágólapra másolva!
Több mint negyedmilliárd forinttal támogatta az elmúlt években a Magyar Helsinki Bizottságot Soros György Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) hálózata és a tőzsdespekulánshoz lazábban kötődő Oak Alapítvány - írja a Magyar Idők a Helsinki Bizottság 2016-os gazdasági beszámolója alapján.
Vágólapra másolva!

A lap szerint a szervezet működését, az az a béreket, a PR- és egyéb költségeket szinte kizárólag ezektől a szervezetektől kapott 83+83 millió forintból fedezik. Az adófelajánlásokból ugyanis mindössze kétmillió forint folyt be.

Az EB és az ENSZ is több százmillióval segít

Hozzáteszik, hogy a Helsinki Bizottság programjait bőkezűen finanszírozta az Európai Bizottság és az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága is, előbbi mintegy 433, utóbbi pedig 113 milliós keretet biztosított a társaságnak.

Forrás: AFP/2017 Anadolu Agency/Olivier Hoslet/Epa/Pool

A Hozzáférés a jogi segítséghez és a rehabilitáláshoz elnevezésű, a kelet-mediterrán és balkáni útvonalon érkező migránsok patronálását,

a határsértők "jogellenes fogva tartásának felszámolását" célzó 24 hónapos programot 133 699 497 forinttal támogatta az Európai Bizottság, amely további hat, a migrációval összefüggő projektet támogatott még, mintegy 40 millió forinttal.

Brüsszel a "szavahihetőség vizsgálatának objektivitását és minőségét" javító kutatásért, valamint az ehhez kapcsolódó "innovatív képzési módszerek" kidolgozásáért 118 millió forintot adott a Helsinki Bizottságnak. A cikkben szerint az EB-től érkező pénzekből

súlyos tízmilliók mentek el az ügyvédek és bírák befolyásolására,

például arra, hogy szemléletformáló képzéseket tartsanak nekik, amelyek hozzájárulnak az "Európai Unión belüli jogértelmezés harmonizálásához".

Közel 50 millió forintért adtak jogi tanácsokat a migránsoknak

A Nyílt Társadalom Alapítványok a migránssegítést is szponzorálta. Arra, hogy a Helsinki Bizottság ügyvédei sorra járják a befogadóközpontokat és az őrzött szállásokat, és ott jogi tanáccsal lássák el a határsértőket, 48 472 404 forintot kaptak. Hozzátették: az OSF ezenkívül a szabálysértési rendszer megváltoztatásába ölt tetemes pénzt. A cél ezen a területen kettős: egyes tényállásokat végképp eltörölnének, mások esetében pedig csökkentenék a büntetési tételeket, megszüntetnék a szabálysértési őrizetet és az elzárást - olvasható a Magyar Időkben.