Más ügyben is nyomoznak Czeglédy ellen

Czeglédy Csaba
Vágólapra másolva!
Nemcsak az iskolaszövetkezetek körüli zavaros ügyei miatt kell majd felelnie a bíróság előtt Czeglédy Csabának, Botka László és Gyurcsány Ferenc védőjének, hanem hamis tanúzás is felmerült ellene. A szombathelyi baloldal vezetőjét 2002-ben már jogerősen elítélték, de ennek ellenére a mai napig meghatározó szereplője a szombathelyi ellenzéki politikának.
Vágólapra másolva!

Mint arról az Origo is beszámolt, költségvetési csalás gyanújával őrizetbe vették Czeglédy Csabát, az MSZP és a DK jogi ügyeit intéző ügyvédet, nem mellesleg a szocialisták szombathelyi vezetőjét. Budapesten, Szombathelyen valamint Veszprém megye két településén, Sümegen és Csabrendeken csaptak le kedden a NAV nyomozói. A házkutatások helyszíne megegyezik azoknak a cégeknek a telephelyeivel, fiók telephelyeivel, amelyek érintettek lehetnek az iskolaszövetkezet-botrány néven elhíresült ügyben.

Czeglédy Csabát korábban már jogerősen elítélték Forrás: MTI/Kászoni László

Felfüggesztett börtön

Czeglédy közel húsz éve számít a baloldal meghatározó háttérfigurájának, és több zűrös ügylet is kötődik hozzá. Még 2001-ben vádolta meg őt adócsalással a rendőrség, amikor Czeglédy a Rébusz iskolaszövetkezet élén volt. A Rébusz budapesti irodája egyébként az MSZP akkori Köztársaság téri székházába volt bejegyezve. A Rébusz botrány azonban nemcsak az adócsalásról szólt, mivel a cég akkor

fiktív számlákat is befogadott a mindenki által ingyenesen elérhető szövetkezeti és társasági törvényekért.

Czeglédyt 2002-ben emiatt jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.

Szocialista kapcsolatait nemcsak az jelzi, hogy a 2002-es őszi önkormányzati választások után alpolgármester lett Szombathelyen, hanem a cég is igen jó viszonyt ápolt a párttal, amelyet bizonyít, hogy 2006-ban a szocialista parlamenti frakciótól is 30 millió forintos megbízást kapott. Ennek érdekessége, hogy a Humán Operatort nem toborzási, humán rekrutációs munkákkal bízta meg az akkori szocialista kormánypárti frakció, hanem kommunikációs feladatokkal. Érdekesség, hogy Medgyessy miniszterelnöksége alatt elvették Czeglédy parlamenti belépőjét.

Nem fizettek

Czeglédy munkaközvetítő vállalkozása, a Human Operator például tavaly januárban azért került a fókuszba, mert több mint

6000 Mc Donald's dolgozónak nem fizették ki a jogos bérüket

egy elszámolási vita miatt. Később a Mc Donald's kifizette a diákoknak a nekik jogosan járó pénzt. Ebben az ügyben az történhetett, hogy a Czegédyhez köthető cégek az ÁFA-kör megfordítása után már nem tudtak az áfával trükközni, és a szintén Czeglédy-érdekeltség Studentka Work-nek 2015. májusában már 100 millió forintos adótartozása volt.

Czeglédynek az iskolaszövetkezeti botrányok után más ügyben is felelnie kell Forrás: MTI/Kálmándy Ferenc

Értékesítési anomáliák

Czeglédy másik botránya az volt, hogy a hozzá kötődő Humán Operátor Zrt. 2007. január 10-én vásárolta meg a Magyar Apartman Kft. üzletrészeit, majd azt két hét múlva továbbértékesítette, azonban a vételárat elmulasztotta kifizetni. Ezért a Fővárosi Törvényszék Czeglédyt a felpereseket megillető üzletrész vételár és kamatai megfizetésére kötelezte. Czeglédy ugyanakkor azt állítja, hogy a Humán Operátor éppen, hogy a sértettje az ügynek, mert tőlük akartak nem kevés pénzt „kihajtani" üzleti ellenfeleik, ez a pénz azonban nem jár nekik. Az ítélet ellen fellebbezést nyújtottak be, ezt azonban a Fővárosi Ítélőtábla elutasította és jogerősen helyben hagyta a Fővárosi Törvényszék ítéletét.

A Fővárosi Ítélőtábla indokolása irányította a figyelmet arra, hogy

Czeglédyék olyan dokumentumokat csatoltak, amelyek valótlan adatokat tartalmaztak

- többek között ez áll abban a feljelentésben, amit a per lezárulta után tett egy magánszemély csalás kísérlete és magánokirat-hamisítás miatt. A peres eljárásokban elmaradt a tagi kölcsön banki átutalása megtörténtének bizonyítása, elmaradt a kölcsön összegének banktól készpénzben történő felvétele és átadás-átvételének igazolása is. Minderre figyelemmel megalapozott az arra vonatkozó gyanú, hogy a csatolt kölcsönszerződés valótlan adatokat tartalmaz, tehát hamis.

Augusztus 22-ig nyomoznak

A Fővárosi Ítélőtábla azonban időben felismerte a tagi kölcsönszerződésekkel összefüggő hiányosságokat, így nem sikerült az a visszaélés, amit hamis iratok felhasználásával akartak megvalósítani. Az ügyben tavaly csalás bűntette miatt a Nemzeti Nyomozó Iroda is nyomozást indított, ismeretlen tettes ellen. Az ORFK kommunikációs szolgálata ugyanakkor arról tájékoztatott, hogy a nyomozást – hatáskör hiánya miatt – az NNI nemrég áttette a Budapesti Nyomozó Ügyészségre (BNYÜ).

Bagoly Bettina, az ügyészség szóvivője azt mondta, hogy a BNYÜ-n már nem csalás, hanem

polgári ügyben elkövetett hamis tanúzás gyanúja miatt folyik az augusztus 22-éig meghosszabbított eljárás.

A szóvivő még annyit árult el, hogy egyelőre senkit nem hallgattak ki gyanúsítottként. A PestiSrácok úgy tudja, azért hamis tanúzás miatt nyomoznak, mert már az ügyészség is úgy gondolja, hogy a fentebb említett perben hamis iratokat csatolhattak, ami így hamis tanúzásnak minősül.

Érdekesség, hogy Czeglédy 2014-ben a két legjobb Haladás játékost, Bosnjak Predragot és Ugrai Rolandot ügynökként értékesítette a Fradi számára. Ügyvédi irodája ezért 11 millió forintot tehetett zsebre.