Vágólapra másolva!
A tervek szerint nyáron kezdődik a Lánchíd felújítása. A Fővárosi Közgyűlés megszavazta a híd és a Váralagút felújítását.
Vágólapra másolva!

Megvolt az utolsó szavazás is a Lánchíd és a Váralagút felújításáról a Fővárosi Közgyűlésben. A terveket és a költségvetést már korábban elfogadták, idénre már közel egymilliárd forint volt előirányozva az előkészítésre, jövő évre és 2019-re pedig tíz és fél, illetve közel 11 milliárd.

A 22,3 milliárd forintos összköltséget a főváros saját pénzből biztosítja.

A munkákat várhatóan már a nyáron elkezdik, és a tervek szerint két és fél évig tartanak majd. A híd közlekedése jelentősen nem változik majd, marad az autós forgalom, az alagútban azonban jelentősen átalakul a közlekedés: külön sávot kapnak majd a kerékpárosok és a gyalogosok mindkét irányba.

A felújítás régóta esedékes, de két és fél évig komoly terhet ró majd a fővárosi közlekedésre Fotó: Polyák Attila - Origo

Erre azért van lehetőség, mert az alagút rekonstrukciója alapos újjáépítést jelent. Vissza kell bontani a mozaikburkolatot és az alatta lévő téglafalat is, olyan rossz állapotban van. A téglafal helyett vasbeton lesz, de a felújítás után is mozaikcsempével burkolják majd az alagút falát. Sőt, autópálya-alagutakban alkalmazott ventillátorokat is beépítenek majd a mennyezetbe, így a kipufogógáz elvezetése is megoldódik.

A közgyűlés előterjesztése a Lánchíd felújítását azzal indokolta, hogy jelenleg a teherbírása nem megfelelő.

A Lánchíd felújítása egyébként – akárcsak korábban a Margit híd esetében – műemléki helyreállítást is jelent. Több olyan elem és jellegzetesség (például a háromágú kandeláberek és láncdobok) visszakerül a hídra, amelyet a második világháború utáni helyreállítás során elhanyagoltak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!