Dezinformációs kampány zajlik, senki nem akarja bezárni a Soros-egyetemet

Sajtótájékoztató a köznevelési kerekasztal üléséről
Palkovics László
Vágólapra másolva!
A CEU-s diplomát adó képzések nem kerülnek veszélybe Magyarországon akkor sem, ha az egyetem nem teljesíti a múlt héten elfogadott törvénymódosítás két új feltételét – mondta Palkovics László, oktatási államtitkár. Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a Parlamentben azt mondta: "a kormány semmilyen egyetemet, így Soros György Közép-európai Egyetemét sem zárja be", és dezinformációs kampány zajlik Magyarország ellen.
Vágólapra másolva!

„A kormány nem akarja bezárni a CEU-t, csak azt akarja, hogy a működési feltételei legyenek átláthatóak" – mondta Palkovics László a hvg.hu-nak. Az oktatási államtitkár hozzátette: ő is, és a kormány is végig ezt mondta.

Palkovics László államtitkár szerint a Soros-egyetem mellett demonstrálókat félrevezették, a kormány nem akar egyetemeket bezárni Forrás: MTI/Marjai János

Mint kifejtette, a CEU-s diplomákat is adó magyarországi képzések akkor sem kerülnének veszélybe, ha az egyetem nem teljesítené a múlt heti törvénymódosítás szabta feltételeket, vagyis ha nem kezd a származási országban – az USA-ban – is oktatási tevékenységbe, és nem születik amerikai–magyar megállapodás a működéséről. Ebben az esetben a CEU felhatalmazást adhatna a magyarországi Közép-európai Egyetemnek, hogy a megbízásából egy licencszerződéssel végezze a képzéseit.

Így a hallgatók diplomáit ugyanúgy a CEU bocsátaná ki, ahogy eddig is, bár magyarországi működési engedélye a CEU-nak nem lenne.

„Az a kérdés, hogy a CEU ahhoz ragaszkodik-e, hogy legyen Magyarországon működési engedélye, vagy ahhoz, hogy legyen Magyarországon képzése, amire CEU-s diplomát adnak ki. Ha a KEE-t lefordítjuk, az így is, úgy is CEU, tehát a működési engedélynek nincsen sok jelentősége – fogalmazott Palkovics László.

A nemzetközi egyetemek ügyében a törvényalkotási folyamat lezárult, a diplomáciai egyeztetések időszaka jön – mondta Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. A tárgyalások lefolytatására miniszterelnöki megbízottat – Altusz Kristófot, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkárát – nevezte ki Orbán Viktor.

A miniszterelnök hétfőn a parlamentben arról beszélt, hogy „dezinformációs kampány zajlik Magyarország ellen,

A cél az, hogy minden egyetemre azonos szabályok vonatkozzanak, ne legyenek privilégiumok – mondta Orbán Viktor.

Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint

Kovács Zoltán arra a felvetésre, hogy az Egyesült Államok szerint alkotmányos szinten nincs lehetőség kormányközi megállapodásra, azt mondta,

a törvény szövegében benne van, hogy bármely tagállam szintjén is lehet megállapodást kötni.

Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető azt mondta, hogy a Magyarországot érő támadások mindegyike végső soron a migrációs konfliktusra – a bevándorlók kötelező elosztásáról szóló vitára – vezethető vissza. Kósa Lajos ilyen támadásnak nevezte újra a felsőoktatási törvény módosítását érő uniós bírálatokat. Ilyen támadásnak nevezte, hogy Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnökének kritikáit is, mondván: egy olyan jogszabálynál vetette fel Timmermans az európai szabályoknak való megfelelést, amelyet az alapszerződés sem uniós, hanem nemzeti hatáskörbe sorol. Ugyanakkor hangsúlyozta a kormányzati álláspontot, hogy Magyarország kész a párbeszédre.