Titkolóznak Soros civiljei

Vágólapra másolva!
A TASZ szerint nem kötelesek kiadni a kért adatokat.
Vágólapra másolva!

Helyreigazítás

A "Titkolóznak Soros civiljei" címmel 2017. április 22. napján az origo.hu portálon megjelent cikkben azt a valós tényt, hogy a Magyar Helsinki Bizottság a cikk publikálásának napján még nem válaszolt a Magyar Hírlap újságírójának a Magyar Helsinki Bizottság működésével kapcsolatos egyes adatokra vonatkozó adatigénylésre, abban a hamis színben tüntettük fel, hogy törvényi kötelezettsége ellenére a Magyar Helsinki Bizottság nem teljesítette az adatigénylést, mivel elhallgattuk azt a tényt, hogy az adatigénylés teljesítésére a jogszabályok szerint nyitva álló határidő a cikk megjelenésekor még el sem telt.

Közérdekű adatigényléssel fordult a Soros György által támogatott civil szervezetekhez a Magyar Hírlap, de nem kapta meg a kért adatokat.

Közérdekűadat-igényléssel fordult a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nevű szervezethez a Magyar Hírlap, de a civil szervezet elutasította őket.

Az újság azt írja, hogy Szabó Máté szakmai igazgató, bár

elismerte, a TASZ közhasznú egyesület, tudatta, szerinte rájuk nem vonatkozik

az információs jogról és az információszabadságról szóló 2011-es törvénynek az a passzusa, amire a szerkesztőség hivatkozott.

A Magyar Hírlap a TASZ munkáját segítő tanácsadók nevét, javadalmazásuk és költségtérítésük összegét, firtatta, valamint azt, hogy milyen befektetésben, esetleg értékpapírban tartják a szervezeti vagyont, hány pályázaton vettek részt, és mekkora támogatásban részesültek.

Kíváncsiak voltak arra is, kik voltak a győztes pályázóik, s mekkora összeget ítéltek meg számukra.

Ugyanezekkel a kérdésekkel

megkeresték a Transparency Internationalt, a Magyar Helsinki Bizottságot és az Ökotárs Alapítványt is, de tőlük nem kaptak választ.

A Magyar Hírlap az adatigényléskor arra az ítéletre hivatkozott, amelyet a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány ellen szintén adatigénylés céljából indított eljárásban hozott a Fővárosi Ítélőtábla.

Alapító okirata szerint ugyanis az alapítvány elősegíti az egészséges életmód és szabadidősport gyakorlása feltételeinek megteremtését, ezzel az állami közfeladatok végzésében közvetlenül részt vesz, tehát

közhasznú feladatai miatt a „köz érdekében eljáró, egyéb közfeladatot ellátó szervnek" minősül.

A táblabíróság ezzel indokolta, hogy az alapítványnak ki kellene adnia a DK-s Varju László által kért adatokat a taotámogatások felhasználásáról.

A lap érvelése szerint mivel a TASZ az alapító okiratában rögzített és vállalt tevékenységével, így alapvető jogok védelmével és az esélyegyenlőség elősegítésével szintén közvetlenül részt vesz az állami közfeladatok végzésében, tehát közhasznú feladatai tekintetében ugyancsak a „köz érdekében eljáró, egyéb közfeladatot ellátó szervnek" minősül, az infotörvény alapján a tevékenységgel kapcsolatos közérdekű adatokat köteles lenne kiadni.