A magyar lakosság védett a kanyaró ellen

védőoltás, injekció, oltás, fecskendő HPV
Szolnok, 2013. február 11. HPV elleni oltóanyag fecskendői a szolnoki Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskolában 2013. február 11-én. A szolnoki önkormányzat 2008-ban indította el komplex méhnyakrák-megelőző programját, amelyet a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltás biztosításáról szóló önkormányzati rendeletében rögzített. A tárgyévben 13. életévüket betöltött, vagy betöltő leánygyermekek alanyi jogon, szülői hozzájárulás alapján részesülhetnek térítésmentesen a védőoltásban. MTI Fotó: Mészáros János
Vágólapra másolva!
Romániában már 16 halálos áldozata van a járványnak. 15 hónaposnál fiatalabb gyermekkel nem tanácsos most Romániába utazni.
Vágólapra másolva!

A magyar gyerekek 98 százaléka be van oltva kanyaró ellen, így Magyarországon népességszintű a védettség a betegséggel szemben – mondta az Országos Epidemiológiai Központ főigazgatója az M1 reggeli műsorában.

Oroszi Beatrixet azzal kapcsolatban kérdezték, hogy

Romániában már 16 halálos áldozata van annak a kanyarójárványnak, amely elsősorban az ország nyugati, délnyugati megyéiben terjed.

A szakember elmondta, hogy a kanyaró súlyos, fertőző betegség, amelynek kezdetben influenzaszerű tünetei vannak: torokfájás, köhögés, magas láz. Már a lappangási idő utolsó fázisában, még a tipikus kiütések előtt fertőzhet a beteg.

A legjobb védekezés az oltás Forrás: MTI/Mészáros János

A legjobb védekezés a védőoltás, de Romániában az "átoltottság" aránya nem elég magas. Magyarországon viszont szinte minden 15 hónapos és 11 éves gyereket beoltanak kanyaró ellen, a 98 százalékuk megkapja a vakcinát. Ennek köszönhetően

Magyarországon az elmúlt tizenöt évben csak behurcolt, vagy azzal összefüggő eset fordult elő.

Oroszi Beatrix azt ajánlja, ha egy közösségbe – akár Romániából – új gyermek érkezik, ellenőrizni kell, hogy megkapott-e minden, életkorának megfelelő védőoltást, és ha nem, akkor minél előbb pótolni kell azokat. A szülőknek pedig azt javasolja, hogy ha tehetik,

15 hónaposnál fiatalabb gyerekkel ne utazzanak Romániába.

Indokolt esetben 9 hónapos korra előrehozható a védőoltás beadása, de ez esetben egyéves kor után még egy oltást kell kapnia a gyermeknek.