4-es metró botrány: külföldre szökött a DBR Metró volt vezetője, körözik

Gulyás László; Demszky Gábor Közéleti személyiségek (laza) rajz magyaráz
Budapest, 2006. május 10. Gulyás László, a BKV Zrt. – DBR Metró projekt igazgatója (j) mutatja Demszky Gábor főpolgármesternek a 4-es metró Szent Gellért téri állomásának tervét. A munkálatok május 15-én kezdődnek, amelynek részeként lezárják a Műegyetem rakpartot. A beruházás közműkiváltási munkákkal kezdődik, ezt követően indul az állomás szerkezeti építése, amely várhatóan 2009 októberében készül el. MTI Fotó: Kollányi Péter
Vágólapra másolva!
Elfogatóparancsot adtak ki a 4-es metró beruházásáért felelős DBR Metró volt vezetője ellen. Sajtóhírek szerint a korrupció miatt folyó nyomozás egyik gyanúsítottja Gulyás László lehet, aki külföldre távozott.
Vágólapra másolva!
Gulyás László mutatja Demszky Gábor főpolgármesternek a 4-es metró Szent Gellért téri állomásának tervét 2006. május 10-én Forrás: MTI/Kollányi Péter

Tavaly októberben kihallgatásokat tartott, házkutatásokat végzett a 4-es metró beruházásához kapcsolódó Alstom-ügyben a Központi Nyomozó Főügyészség, az egyik gyanúsított pedig időközben külföldre szökött – írja a Magyar Hírlap.

A külföldre szökött férfit a Magyar Nemzet Gulyás Lászlóként, a DBR Metró Projektigazgatóság volt vezetőjeként azonosítja,

jelezve, hogy a legfőbb ügyész "név nélkül említette meg Demszky Gábor volt SZDSZ-es főpolgármester egykori bizalmasát".

A 4-es metró beruházás körüli korrupciógyanút feltáró OLAF-jelentés Forrás: Origo

Mindkét lap a Polt Péter legfőbb ügyész által Szabó Tímea országgyűlési képviselő kérdésére adott válaszból idéz; a Magyar Hírlap szerint két, a Magyar Nemzet szerint három embert hallgattak ki gyanúsítottként az ügyben.

A Magyar Hírlap a legfőbb ügyészt idézve azt írja, a vádhatóság "folyamatos, intenzív kapcsolatot tart az ügyben érintett külföldi hatóságokkal" a külföldre szökött férfi ügyében, aki ellen európai és nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki.

Az Európai Unió csalás elleni hivatala, az OLAF szerint összeférhetetlenség, fejetlenség jellemezte a négyesmetró-beruházást.

A Figyelő írt arról először, hogy a szabálytalan szerződések a beruházás 60 százalékát teszik ki – 452,6 milliárdból 272,8 milliárd forintot. Gyakorlatilag minden kifogásolható ügy Demszky Gábor főpolgármestersége idejére esett. A jelentés Medgyessy Péter volt miniszterelnök érintettségét is említi. A Fidesz korábban jelezte: vizsgálóbizottságot is akar minden idők legnagyobb korrupciós ügyében.

A 4-es metró ügyében összeül az Országgyűlés gazdasági bizottsága is Forrás: MTI/Marjai János

Az OLAF-jelentés kapcsán mondta azt a TV2 ma reggeli műsorában Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár, hogy az

Az üggyel az Országgyűlés gazdasági bizottsága is foglalkozik. Demszky Gábor volt SZDSZ-es főpolgármester várhatóan elmegy a bizottság ülésére, míg Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, akit volt kormányfőként hallgatnának meg, nem kíván elmenni az ülésre.

Fővárosi Törvényszék: nem körözik Gulyás Lászlót

A Fővárosi Törvényszék este közölte, hogy nem bocsátott ki Gulyás László ellen a Budai Központi Kerületi Bíróság sem nemzetközi, sem európai elfogatóparancsot az Alstom-ügyben, és ilyen indítvány nem is érkezett a bírósághoz.