Vádat emeltek a jobbikos EP-képviselő ellen

Kovács Béla Jobbik
Kovács Béla az ügyészség épülete előtt
Vágólapra másolva!
Vádat emelt az ügyészség Kovács Béla - ismertebb nevén KGBéla, a Jobbik európai parlamenti képviselője ellen állam elleni és költségvetést károsító, továbbá közbizalom elleni bűncselekmény miatt - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője. 
Vágólapra másolva!

Keresztes Imre azt írta: a politikust az Európai Unió intézményei elleni kémkedéssel, valamint jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalással, három rendbeli folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásával vádolja a Központi Nyomozó Főügyészség. Kovács Béla és három vádlott-társa szabadlábon védekezik.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal 2014 áprilisában tett feljelentést Európai Unió intézményei elleni kémkedés bűntette miatt. A feljelentés alapján indult nyomozásban a Legfőbb Ügyész 2014. május 12-én diplomáciai úton indítványozta, hogy az Európai Parlament függessze fel Kovács Béla mentelmi jogát.

Kovács Béla Brüsszelben Forrás: Origo

A mentelmi jog felfüggesztésére közel másfél év elteltével, 2015. október 14. napján került sor. Ez után történhetett meg a megalapozott gyanú közlése, amelynek lényege szerint

a képviselő a kémtevékenységet egy idegen állam érdekében, a titkosszolgálat részére folytatta.

Ezen nyomozás ideje alatt az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) ajánlása alapján fiktív gyakornoki foglalkoztatások miatt 2015. október 16. napján újabb eljárás indult. A nyomozás során beszerzett bizonyítékok alapján megalapozott gyanú közlésére került sor a fiktív, nem teljesített gyakornoki megállapodásokkal kedvezményezett személyekkel szemben.

Kovács Béla az ügyészség épülete előtt egy korábbi felvételen Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Mivel a mentelmi jog felfüggesztése mindig konkrét bűncselekményre hatályos, a korábbi felfüggesztés az utóbb indult ügyre nem volt alkalmazható. Erre tekintettel a költségvetési csalás bűntette és több rendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt

a képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére a Legfőbb Ügyész 2016. szeptember 20-án újabb indítványt tett az Európai Parlament elnökénél.

A mentelmi jog felfüggesztéséről nyolc hónap elteltével, a 2017. június 1. napján kelt határozattal született döntés. Ezt követően vált lehetővé – a büntetőeljárások célszerűségből történő egyesítése után – Kovács Bélával szemben a további bűncselekmények megalapozott gyanújának közlése.

A képviselő és társai cselekményükkel összesen 21 076 euró – 6 173 119 forint – vagyoni hátrányt okoztak az Európai Parlament költségvetésének.