Saját otthonba költözhetnek a fogyatékos emberek

Vágólapra másolva!
Szociális otthonokból valódi otthonokba költözhetnek a fogyatékkal élők. A Kormány 77 miliárd forintos támogatásával valósul meg a szociális intézmények férőhely kiváltása.
Vágólapra másolva!

Magyarország 2007-ben az elsők között csatlakozott az ENSZ Fogyatékossággal élő személyek jogairól szoló Egyezményhez melynek egyik cikkeje magában foglalja a fogyatékos emberek egyenlő jogát a közösségben való élethez. A kormány 77 milliárd forint Európai Uniós támogatást fordít szociális intézmény férőhely kiváltásra ezzel támogatva a fogyatékos embereket.

A program mintegy 10 ezer fogyatékkal élő ember számára teremt majd lehetőséget az intézményesített életből való kiválásra 2023-ig.

Azok a fogyatékos emberek, akik most 50 férőhelyesnél nagyobb létszámú szociális intézményben élnek, olyan 12 személyes lakóházakba költözhetnek ahol önállóbb életvitelt kialakítva élhetik majd életüket.

Az úgynevezett támogatott lakhatás (TL) lehetőséget biztosít arra, hogy

a lakók megválaszthassák lakótársaikat, megtanulhassák az önálló életvitelhez szükséges tevékenységeket, saját igényeik szerint rendezzék be szobájukat, közvetlen környezetüket,

és mindemellett továbbra is megkaphatják azt a személyükre szabott segítséget, amit állapotuk megkíván.

Szakemberek tapasztalatai és felmérései szerint az intézményből kikőltözött lakók a vártnál nagyobb fokú önállóságra is képesek és

Valódi otthonra és egy jobb életre találhatnak a kiváltást követően.

Az uniós forrásából megvalósuló program második szakasza jelenleg is zajlik, de ehez társadalmi szemléletváltás is szükséges. A TL házak kialakításához a helyi lakosság és a társadalom támogató és elfogadó szerepe elengedhetetlen. A folyamat sikerességéhez a program vezetőinek, szakembereinek és legfőképp a fogyatékkal élő társainknak nagyon nagy szüksége van.