Nincs erős EU erős Közép- és Délkelet-Európa nélkül

Szijjártó Péter; KORCOK, Ivan; KOCIASZ, Nikosz
Budapest, 2017. december 4. Ivan Korcok szlovák megbízott külügyminiszter, Valeri Szimeonov bolgár miniszterelnök-helyettes, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Nikosz Kociasz görög külügyminiszter és Jadranka Joksimovic szerb európai integrációs miniszter (b-j) a visegrádi négyek (V4) országai, valamint Bulgária, Görögország, Horvátország, Románia, Szerbia és Szlovénia külügyminiszteri találkozóját követően tartott sajtótájékoztatón a fővárosi Groupama Arénában 2017. december 4-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
Nem lehetséges erős Európai Unió erős Közép- és Délkelet-Európa nélkül - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten.
Vágólapra másolva!

A visegrádi négyek (V4: Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia), valamint Szerbia, Szlovénia, Horvátország, Görögország, Románia és Bulgária miniszteri találkozóján tartott közös sajtótájékoztatón a magyar diplomácia vezetője kiemelte: Nem lehet szégyellnivalónk az EU megerősítését illetően, mert mi

itt Közép-Európában bebizonyítottuk, hogy az illegális migrációt meg lehet állítani, az európai átlagnál magasabb növekedést mutatunk fel, így az EU megerősítéséhez nagy mértékben hozzájárulunk.

Hozzátette, ezért a térség jogosan támaszthat elvárásokat az EU-val szemben, és elvárják az uniótól, hogy biztosítsa a schengeni övezet fennmaradását, segítse a közép-európai energiabiztonság megteremtését és gyorsítsa fel az EU bővítését.

Budapest, 2017. december 4. Ivan Korcok szlovák megbízott külügyminiszter, Valeri Szimeonov bolgár miniszterelnök-helyettes, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Nikosz Kociasz görög külügyminiszter és Jadranka Joksimovic szerb európai integrációs miniszter (b-j) a visegrádi négyek (V4) országai, valamint Bulgária, Görögország, Horvátország, Románia, Szerbia és Szlovénia külügyminiszteri találkozóját követően tartott sajtótájékoztatón a fővárosi Groupama Arénában. Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A külügyminiszter kifejtette: Fontos érdek, hogy végre újra normálisan működjön a schengeni zóna,

megvédjék a külső határokat, de belül átjárhatók legyenek a határok a szabályok tiszteletben tartásával.

Ez a versenyképesség szempontjából is lényeges, és a schengeni rendszer "megbicsaklása az egész európai gazdaságnak kegyelemdöfést jelentene", ezért a fennmaradása mindenkinek az érdeke, nem lenne jó, ha feláldoznák a képmutató politikák oltárán - fogalmazott.

Az energiabiztonságot illetően elutasítják a kettős mércét és elvárják, hogy az EU segítse a diverzifikációt, mert új energiaszállítási útvonalak kellenek, hogy előreléphessenek az energiabiztonság tekintetében.

Szijjártó Péter közölte, hogy az EU bővítésének felgyorsítása mellett foglaltak állást, fontos a Nyugat-Balkán csatlakozási folyamatát felgyorsítani, mert a régióbeli feszültségeken így lenne a legkönnyebb úrrá lenni.

Magyarország politikai, gazdasági és biztonsági kockázatot is lát abban, ha az EU nem gyorsítja fel a bővítést, és Magyarország ezután is mindent megtesz azért, hogy Szerbia csatlakozási folyamata felgyorsuljon - mondta.

Kérdésre a külügyminiszter kiemelte: Magyarország álláspontja a migrációról "egyértelmű és sziklaszilárd", az illegális bevándorlás veszélyt jelent, mert korábban soha nem kellett ilyen mértékű terrorfenyegetettséggel szembenéznie Európának, mint jelenleg.

Budapest, 2017. december 4. Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Az illegális bevándorlás bármilyen biztatása, bátorítása teljesen ellentétes Európa érdekeivel,

ehelyett meg kell azt állítani legalább az EU külső határainál, az uniónak meg kell tudnia védeni a saját külső határait, majd olyan megállapodásokat kell kötnie, hogy már az EU területén kívül eldőljön, ki jöhet be jogszerűen - magyarázta.

Ugyancsak kérdésre közölte: az Európai Parlament belügyi, állampolgári és igazságügyi szakbizottsága (LIBE) csütörtökre tervezett, Magyarországgal foglalkozó brüsszeli meghallgatásán felveti,

miként lehetséges, hogy akik hangosan dicsérik a kötelező betelepítési kvótát, átlagosan 25 százalékban hajtották végre.

A kvóta ellentétes Európa biztonsági érdekeivel, mert arra biztatja emberek százezreit, hogy az életveszélyt is vállalva induljanak meg Európába - vélekedett.

Szijjártó Péter szerint a kötelező betelepítési kvóta emellett végrehajthatatlan, mert nem garantálható, hogy az emberek nem mennek tovább abba az országba, ahova valóban menni akartak. "Visszautasítjuk, hogy a szolidaritás fogalmát kisajátítsák" a kvóta végrehajtására,

Magyarország 800 millió eurót költött határvédelemre, és ebben csak a V4 segített, az EU pedig bírált ahelyett, hogy támogatta volna az országot - mondta.