A brüsszeli meghallgatás oka a kormány bevándorláspolitikája

Vágólapra másolva!
Ha a magyar kormány nem ilyen politikát vinne a bevándorlás tekintetében, akkor nem került volna sor az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságának (LIBE) csütörtöki meghallgatására - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.
Vágólapra másolva!

A tárcavezető úgy vélte, már az elmúlt egy-másfél évben világosan látszódott, hogy a nyugat-európai politikai elit és emberek véleménye "elkezdett széttartani egymástól". Nyugat-Európában az emberek "biztattak minket", azt mondták, bárcsak az ő kormányaik is így tennének, és "végre valaki felismerte az illegális bevándorlásban rejlő veszélyt". Ezért egyáltalán nem volt meglepő, hogy a meghallgatáson

a várakozásokhoz képest sokkal többen szólaltak fel Magyarország mellett,

mint ahogy az sem volt meglepő, hogy "a minket vádoló, minket bíráló képviselők" szinte egyetlen konkrétumot sem tudtak felhozni - magyarázta.

Kijelentette:

a meghallgatás "ugyanannak a boszorkányüldözésnek" a része, amelynek keretében rövid időn belül már negyedszer rendeztek meghallgatást Magyarországról.

Ha a magyar kormány nem ilyen politikát vinne a bevándorlás tekintetében, akkor erre a meghallgatásra sem került volna sor - közölte.
Szijjártó Péter hangsúlyozta: semmi ok nincs arra, hogy Magyarországot jogállamisági kérdésekben az EP bármelyik bizottsága elé citálják.

a kötelezettségszegési eljárások számának tekintetében pedig a középmezőnyben áll az ország - értékelt.

Megjegyezte: "általános percepciók, érzések, mindenfajta alapot nélkülöző vádak, egyoldalú tájékoztatásból táplálkozó butaságok hangzottak el" a meghallgatáson.
A külügyminiszter szerint el kellene oszlatni azt a Nyugat-Európában eluralkodni kezdő tévképzetet, hogy a társadalmat az NGO-k (nem kormányzati szervezetek) képviselik. Ezzel szemben a társadalmat azok képviselik, akikre az emberek szavaztak - mutatott rá.

A tárcavezető arról is beszélt, hogy

Magyarország ezután sem lesz hajlandó illegális bevándorlókat befogadni,

és az ebben az ügyben indított kötelezettségszegési eljárás bírósági szakaszában

ezért a kötelező betelepítési kvóta is veszélyes, mert "újabb és újabb emberek fejében alakítja ki azt a képzetet, hogy nyugodtan lehet Európába jönni". A kvóta végrehajthatatlan is, mert egyik schengeni tagországból a másikba mindenki szabadon utazhat - fűzte hozzá.

Mint mondta, mindez az európai szabályokkal is ellentétes, ugyanis az európai szerződések a bevándorlás kérdését nemzeti hatáskörbe adják,

A szuverenitás ilyen korlátozása csak az európai szerződések módosításával lehetséges, de az egy nagyon hosszú folyamat, és ahhoz a nemzeti parlamenteknek kell dönteni, nem az Európai Bizottságnak vagy valamelyik miniszteri tanácsnak Brüsszelben - közölte.

Szijjártó Péter kitért az ukrán oktatási törvény ügyére is. Elmondta:

pénteken "nagyon fontos győzelmet" arattak az EU-Ukrajna társulási tanács ülésén,

mert az EU "magáévá tette a magyar elvárásokat", világossá tették, hogy az unió elvárja: megszerzett kisebbségi jogokat Ukrajna ne vegyen el, az oktatási törvényről valódi, tartalmi párbeszédet kell folytatni a nemzeti kisebbségekkel, továbbá teljes mértékben végre kell hajtani a Velencei Bizottság ajánlásait. Magyarország is pontosan ezt a három szempontot fogalmazta meg - emlékeztetett.