Vágólapra másolva!
Öt év fegyházbüntetésre ítélte a 2004-es mátészalkai gyilkossági kísérlet vádlottját hétfőn a törvényszék, az ítélet nem jogerős.
Vágólapra másolva!

A férfi a "fekete sereg" nevű bűnözői csoport tagja volt, amelynek vezetője 2004 őszén egy ismeretlen személytől megbízást kapott arra, hogy megfélemlítsen egy mátészalkai vállalkozót, aki zavarta a megbízó illegális cigarettacsempészetét.

Miskolcról hat, Budapestről három autóval indultak a csoport tagjai lőfegyverekkel, késekkel, szamurájkarddal, baseballütővel felszerelkezve Mátészalkára.

Késő este értek a mátészalkai családi házhoz, bemásztak a kerítésen és ütni, rugdosni kezdték a ház bejáratát. Az áldozat felesége és gyerekei elbújtak, ő pedig egy szerszámnyéllel a teraszajtóhoz ment, hogy elzavarja a támadókat.

Az üvegezett teraszajtón keresztül a támadók hét lövést adtak le, ezek közül kettő megsebesítette a vállalkozót, aki nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A férfi ekkor kiabált hozzátartozóinak, hogy hívják a rendőrséget, erre a támadók elmenekültek.

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A törvényszék azt írta, hogy a vádlott S. L. G. szervezte meg a mátészalkai férfire támadó csapatot, de az nem volt bizonyítható, hogy ő lőtt rá a vállalkozóra. Így a bíróság nem látta indokoltnak hosszabb büntetést.

A férfi a lövöldözés után egy ázsiai országba menekült, ahonnan csak 2014-ben jött haza.

A "fekete sereg" vezetőjét, Magyar Róbertet a bíróság 2012 márciusában tényleges életfogytiglanra ítélte, több társának pedig tíz évnél tovább kell börtönben maradnia.